Kurti opet preti; "Mržnja"

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da će mera reciprociteta prema Beogradu biti uvedena, ali da je za to potrebna dobra priprema.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 02.08.2021.

13:55

Kurti opet preti;
Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Kurti je, na sednici skupštine privremenih prištinskih institucija, na kojoj se raspravlja o prvih 100 dana vlade, rekao da će reciprocitet biti uspostavljen, ali da ne želi da on propadne.

"Pripremićemo se, uspostavićemo reciprocitet i on neće propasti", rekao je Kurti odgovarajući poslaniku Demokratske partije Kosova Fadilju Nuri, koji mu je postavio pitanje kada će uvesti meru reciprociteta Beogradu.

Kako je rekao od 2011. godine usvojena je puna rezolucija o političkom, ekonomskom, trgovinskom reciprocitetu sa Srbijom i taj princip je navodi izneo na sastancima u Briselu.

"Besnik Bisljimi je detaljno pripremio dokument, 11 povreda koje Srbija čini protiv Kosova u našem zajedničkom izveštaju i to smo pokazali međunarodnim faktorima i dajemo vremena da se to primeni sa reciprocitetom", rekao je Kurti, a prenola agencija KosovaPreš. Kurti je rekao da su ne uspe primena reciprociteta,u potpunosti, da onda taj koncept umire.

"Zainteresovani smo za njegovu potpunu i pravilnu primenu. Uzajamnost nije osveta, to je zdrav princip između dve država koje će biti jednake. Nije reciprocitet da se dodaju prepreka, vec´ za njihovo uklanjanje. Želimo da to učinimo tako da se to više ne poništava. Zadnji put kada smo to radili, sve je išlo dobro, a onda kada je uklonjeno, postalo nam je još gore. Učinićemo to kada se brzo pripremimo“, rekao je Kurti.

Podsećanja radi, Kurti je tokom kampanje za vanredne parlamentarne izbore 14. februara izjavljivao da će "uvođenje reciprociteta Srbiji biti jedna od prvih odluka kada dođe na vlast", ali do toga do danas nije došlo, podseća portal "Reporteri".

Kurti urušava dijalog

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da Aljbin Kurti ponovljenim pretnjama o uvođenju reciprociteta prema zvaničnom Beogradu direktno urušava dijalog i sve što je u sporazumima dogovoreno i otvoreno ide u pravcu pokušaja nove destabilizacije prilika na terenu.

"Pitanje tzv. reciprociteta je zapravo eufemizam za podizanje novih ekonomskih barijera kojima su bili izloženi Srbi na KiM i Beograd tokom trajanja anticivilizacijskih taksi od 100 odsto. Zato bi Kurtiju bilo bolje da se umesto ovakvih najava jednostranih poteza koje direktno urušavaju dijalog, posveti sprovođenju do sada postignutih sporazuma, posebno formiranju Zajednice srpskih opština", kaže Petković, a navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Takve neodgovorne izjave, kako kaže, predstavljaju nastavak Kurtijeve otvorene opstrukcije prema dijalogu i zvaničnicima iz Brisela, a "dokle ide mržnja prema zvaničnom Beogradu svedoči i najnovija poruka da će Priština spaliti testove na virus Kovid 19 koje im je donirao Beograd". Petković dodaje da Kurti napadajući inicijativu “Otvoreni Balkan” koja treba da omogući prosperitet i nove ekonomske benefite građanima koji žive na ovim prostorima, još jednom pokazuje svu svoju političku kratkovidost i "zaglavljenost u prošlost".

"Više je nego jasno da u Prištini ne postoji sluh ni za jednu inovativnu političku ideju ukoliko ima bilo kakve veze sa Beogradom i da je jedina politika kojom se Priština vodi ogoljena mržnja, pretnje i ucene", navodi Petković i konstatuje da Kurti, "robujući nazadnim politikama koje region vraćaju decenijama unazad", nanosi ogromnu štetu svim ljudima koji žive na prostoru Kosova i Metohije i kojima su potrebni ekonomski napredak i boljitak, borba sa Kovidom 19 i drugim izazovima, a ne spaljivanje testova, uvrede i pretnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: