Testovi na koronavirus koje je Srbija donirala tzv. Kosovu biće uništeni

Ministar zdravlja Arben Vitija danas je u kosovskom parlamentu da su testovi koje je Srbija donirala uskladišteni i da nikada nisu korišćeni.

Izvor: Kosovo online

Ponedeljak, 02.08.2021.

13:16

Testovi na koronavirus koje je Srbija donirala tzv. Kosovu biće uništeni
Foto: Depositphotos/microgen

Dodao je da će testovi, kada dođe vreme za to, biti uništeni.

"Prema podacima Nacionalnog zavoda za javno zdravlje, testovi se čuvaju kao i većina drugih laboratorijskih materijala i nikada nisu upotrebljeni. Zbog isteka roka tretiraće se prema mikrobiološkim procedurama kao i svi materijali kojima je istekao rok", odgovorio je Vitija poslaniku DPK na sednici Skupštine koja je u toku.

Imajući u vidu da se radi o malim količinama, Vitija je istakao da nisu potrebne posebne procedure kako bi se testovi zajedno sa ostalim laboratorijskim otpadom odložili.

Da podsetimo, iz Beograda je za Prištinu prosleđeno 1.000 testova polovinom aprila prošle godine, kada je epidemija koronavirusa bila u punom jeku i kada na Kosovu nije bilo ni približno dovoljno testova za otkrivanje prisustva virusa.

Odmah je, međutim, u kosovskoj javnosti počela polemika da li pomoć iz Srbije treba da se prihvati, a sada saznajemo da je kosovska vlada nije upotrebila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: