Vakcinacija na svakih šest meseci?

Zbog brzog rasta broja novih slučajeva kovida 19 u Izraelu razmišljaju ne samo o još jednoj, trećoj dozi nego i o mogućnosti vakcinisanja na svakih šest meseci.

Izvor: Jutarnji list

Ponedeljak, 02.08.2021.

11:07

Vakcinacija na svakih šest meseci?
Foto: EPA-EFE/CHAMILA KARUNARATHNE

Odlučili su da isporuče treću dozu vakcine jer se pokazalo da zarazniji delta soj, koji je postao dominantan, lakše prodire u imunološku zaštitu ne samo kod nevakcinisanih, već i kod vakcinisanih.

Sada se očigledno plaše mogućnosti da vakcine ne pružaju dugoročnu već samo kratkotrajnu zaštitu, a postoji mogućnost uvođenja polugodišnjeg ritma vakcinacije. Iz medijskih izveštaja još uvek nije jasno da li će svaka nova vakcina, ako se radi o mRNA tehnologiji, biti prilagođena mogućim sojevima.

Izrael je glavna svetska laboratorija za istraživanje efikasnosti vakcina jer prednjače u brzini i obimu vakcinacije, a koristili su samo vakcinu Fajzera.

Glavni direktor izraelskog Ministarstva zdravlja, profesor Nahman Eš, zabrinut je zbog sve većeg broja zaraženih, kao i zbog rasta udela pozitivnih na testiranjima, bez obzira na to što nemaju značajni rast bolesnika na respiratorima niti smrtnih slučajeva.

"Možda će treća doza trajati duže. Zaista se nadam da nećemo morati da se vakcinišemo svakih šest meseci, i da ćemo se vakcinisati jednom godišnje, kao kod gripa", izjavio je profesor Eš.

Nesporno je da u zemljama s visokim udelom vakcinisanih, kao što su Izrael, Island i Irska, sada broj slučajeva raste brzo, ali praktično nema rasta smrtnih slučajeva.

Ono što je zanimljivo napomenuti jeste da u grupi evropskih turističkih zemalja i Britanije, koja je zabeležila nagli skok slučajeva zaraženih delta varijantom, sada svedočimo usporavanju infekcije i smanjenju broja zaraženih uprkos povećanju broja društvenih kontakata.

Iako je iz niza zemalja vidljivo kako vakcinacija zaustavlja dramatični rast hospitalizacija i smrti, sve više zdravstvenih vlasti sugeriše treću dozu, kao i mogućnost redovnog vakcinisanja.

S obzirom na to da su farmaceutske kompanije jako podigle cenu mRNA cepiva, pitanje učestalosti vakcinisanja postaje finansijski vrlo ozbiljno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: