I dalje trocifreno, brojevi rastu

U Srbiji je do poslednjeg preseka potvrđeno da ima još 303 novoobolele osobe od kovida 19, dok su od posledica ove bolesti preminule četiri osobe.

Izvor: B92

Nedelja, 01.08.2021.

15:00

I dalje trocifreno, brojevi rastu
Ilustracija, foto: EPA-EFE/Giuseppe Lami

Na respiratorima je osam pacijenata, a hospitalizovano je 431 osoba.

Kako se navodi, urađena je analiza 6.063 uzoraka.

Tokom epidemije koronavirusa u Srbiji od posledica kovid 19 umrlo je 7.118 osoba, a procenat smrtnosti je 0,99.

Od početka epidemije u Srbiji je testirano 4.677.471 uzoraka, a virus je potvrđen u 722.221.

Ivanuša: Najbolja zaštita od koronavirusa je vakcinacija

Šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Beogradu dr Marijan Ivanuša, ukazao je da je najbolja zaštita od koronavirusa vakcinacija.

Naglasio je da niko sa sigurnošću ne može da potvrdi da je moguće u potpunosrti iskoreniti ovaj virus.

"Očekujemo da ćemo uspeti da virus stavimo pod kontrolu vakcinacijom ljudi širom sveta jer je to najbezbedniji načina da steknemo imunitet i da se zaštitimo. Nadamo se da će do kraja ove godine biti vakcinisano 40 odsto svetske populacije, a do kraja iduće 70 odsto", izjavio je Ivanuša za današnji Blic.

On je ocenio da je vakcinacija u Srbiji odlično organizovana jer su vakcina obezbeđene vrlo rano i potvrdio da je imunizacija počela dobro, ali da se u međuvremenu ceo proces usporio.

"Kao što smo videli virus često mutira. Sa nedovoljnim brojem vakcinisanih postoji paralelno veliki broj zaraženih osoba, pa se virus briže razmnožava i veća je verovatnoća da će se pojaviti nove mutacije, ukazao je šef kancelarije SZO u Beogradu dr Marjan Ivanuša i upozorio da su nevakcinisani pod velikim rizikom da se zaraze, razbole i šire virus, a rizik je sve veći kada virus mutira u nove sojeve koji se brže šire.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: