Inflacija u februaru 1,4 odsto

Rast cena na malo u Srbiji u februaru, u odnosu na prethodni mesec, iznosi 1,4 odsto; neznatan rast industrijske proizvodnje.

Izvor: Beta

Utorak, 28.02.2006.

14:26

Default images

Kako je saopštio je Republički zavod za statistiku, troškovi života u februaru porasli su u proseku za jedan odsto, dok su za 1,7 odsto bili veći nego u decembru. U februaru su cene na malo robe porasle za 1,9, a usluga za 0,3 odsto.

Neznatan rast industrijske proizvodnje

Industrijska proizvodnja u Srbiji u januaru je porasla 0,8 odsto na godišnjem nivou dok je prema prosečnoj iz 2005. bila za 16,1 odsto manja, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Posmatrano po sektorima, u januaru 2006, u poređenju sa istim mesecom lane, proizvodnja na sektoru prerađivačke industrije porasla je 1,8 odsto, u proizvodnji električne energije, gasa i vode smanjena je za jedan a kod vađenja rude i kamena za dva i po odsto.

Januarskom rastu industrijske proizvodnje najviše su doprineli proizvodnja duvanskih proizvoda, uređaja za dizanje i prenošenje, mesa i mesnih proizvoda, prerada i konzervisanje voća i povrća i proizvodnja nameštaja.

NBS: Upozoravajući rast inflacije

Narodna banka Srbije ocenila je da bi rast inflacije od 1,9 odsto u prva dva meseca ove godine trebalo da predstavlja upozorenje kreatorima ekonomske politike, jer je planirana inflacija u ovoj godini 9,3 odsto.

Centralna banka je upozorila da će, ukoliko budžetski suficit i privatizacioni prihodi budu korišteni kao izvor za dodatnu potrošnju, biti prinudjena da u još većoj meri povlači novac, što će imati neizbežne posledice na rast cene novca i privredni rast.

Kako se ističe u saopštenju, NBS je, ne čekajući da februarska inflacija od 1,4 odsto potvrdi opravdanost, ranije preduzela mere za usporavanje ekspanzije potrošačkih kredita i time uticala na smirivanje tražnje, a samim tim i na inflaciju.

U zavisnosti od kretanja cena u martu, Narodna banka je spremna da preduzme i dopunske mere, ukoliko na to bude primorana, kako bi održala novčanu masu u projektovanim okvirima, a monetarnu politiku na potrebnom nivou restriktivnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: