Dodik: Šmit se lažno predstavlja

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da se Kristijan Šmit "lažno predstavlja" kao visoki predstavnik.

Izvor: Tanjug

Subota, 31.07.2021.

23:10

Dodik: Šmit se lažno predstavlja
Deposit/Ale_Mi

Kako je rekao, "on to nije", dodavši da ono što Šmit promoviše kao svoju agendu nije u nadležnosti visokog predstavnika.

Kristijan Šmit doputovao je u BiH, a na položaj visokog predstavnika trebalo bi da od sutra zameni Valentina Incka, koji je duže od 12 godina boravio u Sarajevu, preneo je RTRS.

"Ono što Šmit ovde promoviše kao svoju agendu apsolutno nije u nadležnosti visokog predstavnika, što govori o tome da samo treba imati pojačanu sumnju i neprihvatanje takvog lika. Vidim da se Šmit rasipa nekim optimizimom i pokušava da nametne agendu koju samo on ima o sebi. Ono što najavljuje, to nije bila uloga visokog predstavnika u BiH ni u prošlosti", istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH.

U tekstu RTRS se navodi da je Šmit govorio o prvim koracima, o izbornom zakonu, evropskim integracijama i usklađivanju zakonodavstva kada je reč o Evropskoj Uniji.

"To su gluposti, čak ni Pedi Ešdaun nije ulazio u to, pa sad dolazi Šmit da nam nakon toliko vremena ulazi u to. Šmit nema nikakve veze sa evropskim putem BiH. Evropski put je uvek bio vlasništvo domaćih političkih snaga. Oni ignorišu ozbiljne napretke ovde koji su urađeni i stalno sve drže problematičnim, jer ako kaže da je stanje dobro onda je besmisleno da postoji", dodao je Dodik.

Dodik je ocenio da "Izetbegović ne propušta priliku da uznemiri narode u BiH, a posebno to čini na obeležavanjima ratnih godišnjica, poput današnje u Gacku".

"Kada s takve manifestacije čujete da će Bošnjaci da se osvete, onda nama u Republici Srpskoj ne pada ništa drugo na pamet nego da bi i Bakir, kao i otac mu, opet žrtvovao mir. Onaj je žrtvovao mir za BiH, a ovaj bi ga žrtvovao za osvetu. Indikativno je da svi pozivi bošnjačkih i političkih i verskih autoriteta za mirom i praštanjem nekako završe s osvetom", naglasio je Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: