EU: Ili Mladić ili Evropa

Savet ministara EU dao Srbiji mesec dana da izruči Mladića, u suprotnom izostaje sledeća runda pregovora sa EU.

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2006.

08:16

Default images

Savet ministara EU dao Srbiji još mesec dana da uhapsi i izruči Ratka Mladića Haškom tribunalu, a ako se to ne desi sledeća runda pregovora o stabilizaciji i pridruženju, zakazana za 5. april, neće biti održana. Iz Brisela poručuju da bi, ako ta obaveza bude ispunjena, Sporazum mogao biti potpisan već na jesen, a Srbiju bi čekala svetla evropska budućnost.

Evropski zvaničnici su juče, posle sastanka sa šefom diplomatije Srbije i Crne Gore Vukom Draškovićem, naveli da Srbija mora da bira između Ratka Mladića i Evrope.

Predsedavajuća Saveta ministara Ursula Plasnik poručuje da Srbija ima još mesec dana da uhapsi i izruči Mladića Hagu. “Naglasili smo da će pregovori o stabilizaciji i pridruženju biti stopirani ako Srbija ne ispuni obaveze pre sledeće runde pregovora, zakazane za početak aprila. To praktično znači da Srbija ima malo vremena da ispuni obaveze prema Hagu, otprilike do kraja marta”, kaže Ursula Plasnik. 

Evropski komesar za proširenje Oli Ren pohvalio je stručnost i profesionalnost pregovaračkog tima SCG. On kaže da je zadovoljan tehničkim delom pregovora i dodaje da Sporazum o pridruženju SCG EU može biti potpisan na jesen, ali samo ako Srbija ostvari punu saradnju s Hagom. “Srbija je danas zaista na raskrsnici. Verujem da će lideri u Srbiji biti dovoljno mudri i doneti jasne odluke kako bi evropska budućnost bila ostvarena, a to jeste u najboljem interesu građana SCG”, kaže on. 

Šef diplomatije SCG Vuk Drašković kaže da je svojim evropskim kolegama poručio da haškom beguncu pomažu snage prošlosti i službe bezbednosti, a evropski zvaničnici su izjavili da punom saradnjom s Hagom Srbija dokazuje da su upravo vojska i službe bezbednosti pod nadzorom civilnih vlasti. “Nema nikakvih objašnjenja, nema nikakvih opravdanja za činjenicu da dramatično kasnimo u ispunjavanju obaveza prema Hagu. Danas smo dobili poruku da tu saradnju moramo ispuniti odmah. Nadam se da ćemo ovog puta to i uraditi, iako moram da priznam da ne znam gde je Mladić, a isto tvrdi i premijer Srbije”, kaže Drašković.

Drašković kaže da su ministri iz pojedinih evropski zemalja predlagali brzo i slobodno ukljičivanje SCG Partnerstvu za mir, a iz Evrope poručuju i da će biti nastavljeni razgovori o olakšavanju viznog režima. Drašković, međutim, dodaje da neće biti mesta za optimizam ako poslednje upozorenje ne bude shvaćeno ozbiljno i haška prepreka ne bude uklonjena.

Predsednik Srbije Boris Tadić naveo je za Rojters da prvenstveno apeluje na međunarodnu zajednicu da ne donosi odluku o suspenziji pregovora. Tadić je rekao da je neophodna potpuna saradnja s Hagom. “Rekao sam zbog nas, a ne zbog Evrope, zbog iskaza jasnih vrednosti koje postoje u ovom društvu, da svi koji su optuženi pred Tribunalom moraju da odgovaraju. Nadam se da način na koji je zaprećeno Srbiji nije i prekid pregovora o stabilizaciji i asocijaciji jer bi tek to imalo veoma teške posledice jer obnavljanje pregovora zahteva mnogo složeniju proceduru nego zamrzavanje. Istovremeno se nadam da neće doći ni do zamrzavanja, ni do prekida pregovora”, kaže Tadić.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica poručio je da će Srbija poštovati sve međunarodne obaveze, ali nije želeo da govori o detaljima saradnje s Hagom, navodeći da će održati konferenciju za novinare povodom dve godine vlade na čijem je čelu i da će tada odgovoriti na sva pitanja koja interesuju javnost.

“Ne pokušavajte da kupite novo vreme za Mladića”

Ambasador Nemačke u SCG Andreas Cobel poručio je vlastima u Srbiji da ne pokušavaju da kupe novo vreme za izručenje Mladića. "Posle upozorenja EU je jasno da Srbija nema mnogo vremena. Ne pokušavajte da kupite još nedelju ili dve jer to celu zemlju dovodi do zastoja na putu ka EU", rekao je Cobel za Blic.

"Nadam se da će Mladić biti uhapšen u narednih nekoliko dana, jer je odavno prošao rok da se Mladić nađe u Tribunalu. Stalno pominjanje novih rokova je tužno, a zbog političkih odlaganja trpe građani Srbije", rekao je Cobel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: