Nepristojnost kao prirodno stanje

Izjave čelnika Srpske radikalne stranke o Zoranu Đinđiću i Borisu Tadiću uzburkale su demokratsku javnost.

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2006.

07:58

Default images

Govor mržnje koji je Tomislav Nikolic upotrebio u emisiji Utisak nedelje, nazivajući Borisa Tadica ustašom, usledio je samo dva dana nakon što je radikal Milorad Mirčić izjavio da je ubijeni premijer Zoran Đinđić bio kriminalac. Ove dve izjave naišle su na osudu Demokratske stranke, G17 plus i SPO-a. Demokratska stranka Srbije, međutim, ne smatra da ovim povodom treba posebno da se izjašnjava.

U Srpskoj radikalnoj stranci, posle svega što su izgovorili njihovi najuticajniji članovi, kažu da ostaju pri tvrdnjama i da ne osećaju potrebu da se bilo kome izvinjavaju: "I dalje tvrdim da je ustaša. Treba da prođe par godina da promenim mišljenje", kaže Tomislav Nikolić.

"Jednostavno sam rekao ono što cela Srbija zna. Onaj ko je usko sarađivao sa kriminalnim krugovima i delio pojedine delove vlasti kako bi drugačije mogao da se nazove nego kriminlacem", kaže Milorad Mirčić.

U Demokratskoj stranci ocenjuju da su takve izjave sramota i da ih ne može izgovoriti niko ko je normalan: "Veliko je pitanje ko je njima dao vetar u leđa, da li je taj razgovor sa Vojislavom Koštunicom bio takav da Tomislav Nikolić može da izađe i kaže da će Srbija proglasiti okupaciju i da nakon toga može da kaže da je Boris Tadić ustaša ili da kažu da je Zoran Djidnjić kriminalac kao Čume. To je pitanje. Žao mi je što niko iz Vlade Srbije se nije na to još uvek nije oglasio zvanično, bar da kaže kakav je stav Vlade Srbije i kakav je odnos vladajuće većine u odnosu na izjave koje daju prvaci SRS-a", kaže Dragan Šutanovac.

Član odbora za bezbednost iz Demokratske stranke Srbije Đorđe Mamala kaže da zbog ove političke izjave Mirčić ne može biti smenjen s mesta predsednika tog odbora: " Meni je najvažnije je da je on rekao da je Djinđić bio njihov prijatelj, a ne vidim da su se oglasili mnogi članovi Demokratske stranke ni Mićićka, ni Korać, ni svetski lider Svilanović. Ako se oni nisu oglašavali tim povodom ne znam čemu pozivanje gospodina Šutanovca upućeno drugim strankama. Ni on do sada nisu birali reči u svojim obračunima sa drugim strankama ni rečnik tako da ne bi trebalo da imaju jedno merilo za sebe a druga merila za druge".

Za razliku od DSS-a, u SPO-u i G17 plus oštro osuđuju izjave radikala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

137 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: