Ahtisari donosi teme za drugu rundu

Marti Ahtisari kaže da su teme za nastavak razgovora kulturno nasleđe, manjinska i ljudska prava i ekonomija.

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2006.

07:36

Default images

Posle razgovora sa predstavnicima vlasti u Beogradu, šef medjunarodnog pregovaračkog tima i specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za pregovore o budućem statusu Kosova najavio je da će u Beograd i Prištinu poslati tehničke timove da pripreme nastavak pregovora o praktičnim pitanjima.

Ahtisari očekuje da pre leta bude usvojen "bar neki zaključak" u procesu pregovora o budućem statusu Kosova, ali je istakao da ne postoji krajnji rok za završetak tih pregovora. Ahtisari je prokomentarisao i i poruke koje su stigle od nekih članova Kontakt grupe da će Kosovo biti nezavisno: "Mislim da je veoma važno za mene, vas, vladu Srbije i sve ostale da ozbiljno shvatamo privatne poruke. Naglašavam to 'privatne', jer koliko sam ja shvatio principe Kontakt grupe, trebalo bi da budu privatne, a ne javne, ali je neko prekršio dogovor i one su dospele u javnost."

I pored sve češćih poruka da Kosovo treba da dobije nezavisnost, Ahtisati kaže da pregovori moraju biti nastavljeni i ističe da ima puno poverenje da će srpska delegacija aktivno i konstruktivno učestvovati u pregovorima: "Mislim da postoji prostor za drirektne pregovore, jer ima pitanja koja, bez obzira na to kakav će biti budući status Kosova, ima praktičnih pitanja koja moraju biti rešena. Uslovi za manjine nikako nisu zadovoljavajući i ima još mnogo posla koji treba da se završi i na tome sada radimo."

Ahtisari je potvrdio da će sledeća runda pregovora o kojoj bi trebalo da se razgovara o lokalnom finansiranju i saradnju optina na Kosovu biti održana 17. marta.

Koštunica: Suštinska autonomija

Predsednik Vlade Republike Srbije Vojislav Koštunica razgovarao je sa Specijalnim izaslanikom Generalnog sekretara UN Martijem Ahtisarijem i preneo mu stav da rešenje mora biti suštinska autonomija za Kosovo i Metohiju unutar Srbije i SCG.

Koštunica je izneo i stav Vlade i pregovaračkog tima da rešenje budućeg statusa Pokrajine mora biti sporazumno i saglasno međunarodnom pravu i evropskim vrednostima. Sagovornici su ocenili da je dobro što su započeli direktni razgovori o decentralizaciji i složili se da taj proces treba nastaviti. Takođe je ocenjeno da je potrebno što skorije započeti direktne razgovore i o drugim temama, kao što su položaj i zaštita pravoslavnih crkava i manastira, kulturnog nasleđa, kao i specifičnih ekonomskih problema.

Ahtisari - Tadić

Predsednik Srbije Boris Tadić, u današnjem razgovoru sa specijalnim izaslanikom UN Martijem Ahtisarijem, izrazio je spremnost da se sastane sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom u Beogradu ili Prištini.

U saopštenju se ističe da su Tadić i Ahtisari zajednički ocenili da je početak direktnih razgovora Prištine i Beograda prošle nedelje u Beču bio uspešan i složili se da je neophodno da se na terenu što pre vide konkretni rezultati.

Ahtisari je, kako se navodi, takodje, rekao da njegova izjava nemačkom "Špiglu", da je Kontakt grupa odlučila da Kosovo bude nezavisno, nije verno preneta i složio se sa Tadićem da izjave zvaničnika ne treba da prejudiciraju rešenje budućeg statusa Kosova i Metohije.

Drašković: Poštovanje helsinškog Završnog akta

I ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković razgovarao je danas s Martijem Ahtisarijem. Formula za razgovore o statusu, kako je istakao Drašković, jednostavna je – sva prava albanskoj većini, puna zaštita svih prava srpske i drugih manjina i poštovanje Povelje UN i Završnog akta iz Helsinkija.

Drašković je naglasio da se stav Kontakt grupe da nema povratka na stanje pre 1999. godine, ne može tumačiti kao pretekst za narušavanje teritorijalne celovitosti države.

Marti Ahtisari je nakon razgovora sa Draškovićem izjavio da se nakon prvih razgovora o decentralizaciji u Beču, zalaže za otvaranje paralelnih tehničkih razgovora i o nizu drugih pitanja koja su suštinski neutralna u odnosu na status. Ahtisari je, naveo da će o postignutom u pregovorima, kao i o stavovima i odnosu dveju strana, izvestiti Savet bezbednosti UN.

Skupština jednoglasno o izveštaju

Vanredno zasedanje Skupštine Srbije održano je juče, uoči Ahtisarijeve posete, a Parlament je jednoglasno usvojio izveštaj Vlade Srbije o toku razgovora o političkom rešenju statusa Kosova i Metohije. Predsednik Srbije je u završnom govoru rekao da o budućnosti Kosova ne odlučuje samo Srbija, već i legitimne međunarodne institucije. Tadić je naveo i da je nastup pregovaračkog tima u Beču iskaz jedinstva nacionalne i državne politike.

“Mi nismo isti, hvala bogu da nismo, jer bismo onda bili biološki klonovi. Imamo različite stavove, ali nije jedinstvo nešto što podrazumeva da svi imamo iste stavove. Ne pada mi na pamet da potpišem nezavisnost Kosova i Metohije i siguran sam da nijedan političar u Srbiji to danas neće učiniti. Da li je to dovoljno? Na žalost nije, zbog toga što smo došli u situaciju da o Kosovu i Metohiji odlučuju ne samo građani Srbije, njihove institucije, nego i međunarodne institucije”, rekao je Tadić.

Premijer Srbije je ocenio da tema decentralizacije Kosova ima drugačije značenje nego u bilo kojoj normalnoj državi. “Decentralizacija na Kosovu i Metohiji služi ne samo da bi se vlast približila građanima, već da bi se građani, Srbi i nealbanci na Kosovu i Metohiji, zaštitili. Hoću da vam kažem da će u razgovorima biti više konkretnih tema, i decentralizacija i naša kulturna baština i položaj Srpske pravoslavne crkve i privatizacija i imovina, o svim tim temama će se razgovarati. Jedino se može razgovarati. Okvir i mandat za razgovore pregovaračkog tima jeste s Kosovom u sastavu Srbije”, kaže Koštunica.

Vicepremijer Srbije Miroljub Labus naveo je da Srbija ne sme odustati od pregovora o statusu Kosova da ne bi bila okrivljena da je strana koja koči pregovarački proces.

Kosovo je bilo tema i jušerašnjeg izdanja Poligrafa na TV B92. Gost je bio Dušan Janjić, koordinator Foruma za etničke odnose

Kosumi: Kosovo 2014. u EU

Premijer Kosova Bajram Kosumi kaže da je uveren da će Kosovo 2014. postati članica Evropske unije. "Kako će Kosovari živeti narednih 50 ili 100 godina nije od realnog interesa za Srbiju i zbog toga o tome sa Srbijom nećemo da pregovaramo”, kaže Kosumi za Standard, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: