Vučić: Kurti greši, ali nemam ništa protiv VIDEO

Aleksandar Vučić prisustvuje Velikom regionalnom ekonomskom forumu.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.07.2021.

14:43

Vučić: Kurti greši, ali nemam ništa protiv VIDEO
Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da mu je žao što su pojedini u regionu protiv inicijative "Otvoreni Balkan", jer bi voleli da ostanu zaglavljeni u devedesetim godinama i u zatvorenim granicama.

"I da ne sarađuju jedni sa drugima. Ali to je njihov izbor, a naš je saradnja, otvorenost i napredak. Ali svako ima pravo da bira svoju budućnost", rekao je Vučić obraćajući se medijima iz Srbije u Skoplju.

Istakao je da je veoma zadovoljan onmi što je danas urađeno u Skoplju.

"Gradili smo budućnost. I za godinu i po dana imaćemo snage da otvorimo naše granice i ko bude išao na more u Grčku, mislim na obične građane imaće jedan prelaz, ako idu u Albaniju nijedan, a ako idu u Severnu Makedoniju nijedan prelaz. To je ogromna ušteda za kamione i sve koji izvoze", rekao je Vučić.

"Mislim da Rama radi dobre stvari za svoj narod, a to što Kurti to ne razume i misli da je vreme da šovinističkim porukama zatvara prostor, pretnjama i ucenama... Mislim da veoma greši, ali nemam ništa protiv toga", kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predstavnik Pokreta samoopredeljenje u Albaniji Boiken Abazi kritikovao je učešće premijera Edija Rame na Forumu za regionalnu saradnju u Skoplju. On je rekao da Rama radi u skladu sa ekspanzionističkim planovima Srbije.

Analizu neverbalne komunikacije predsednika Vučića i njegovog ponašanja sproveo i nekadašnji agent FBI-ja i ekspert za neverbalnu komunikaciju Džo Navaro. Predsednik je upitan da to prokomentariše.

"Nisam znao da se bave time, ako pogledate snimak, videćete da nisam nikakve loše izraze lica pravio. Nisam lep čovek, niti očekujem da mi to bude kvalitet", kaže Vučić.

Podsetimo, na forumu učestvuju i premijeri Severne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama. Oni žele Srbe koji su odani Prištini, ali ti Srbi ne smeju da slušaju Beograd, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom autorskog teksta Kita Klarenberga za „Raša Tudej“ u kojem otkriva da Velika Britanija učestvuje u projektu „Jačanje pozitivnog mira na Kosovu i u Srbiji", vrednom 5 miliona funti, a čiji je cilj da se između 2020. i 2022. poveća podrška Srba vladi u Prištini,

„Oni to već dugo rade. Imamo tako uvođenje mladih Srba u kosovsku vojsku, njihov KBS. I to uz različite vrste pritisaka, donacija“, rekao je on.

Vučić je kazao da bi Priština želela da ne postoji Srpska lista i Beogard na Kosovu.

„Kazaće da Srbi ne smetajuu, ali ne smetaju samo oni odani Prištini, a smetaju oni koji su okrenuti ka Beogradu. Oni to rade na različite načine, i to je smisao ideje Aljbina Kurtija, koji je rekao da neće Srpsku listu, koji hoće Radu Trajković i Petkovića.Ali problem je što nisu mogli da dobiju ni dva odsto glasova“, objasnio je on.

Naveo je i da se u knjizi Dušana Batakovića govori o tome, te da pogledom u autrougarske arhive može videti kako su 1899/1900 držali naše igumane u pojedinim manastirima pod kontrolom njihovih službi.

„Sve će da pokušavaju. Danas to nije slučaj. Naši monasi i sveštenici se drže izvanredno na KiM...To je njihova nakana, namera kao što su uvek na Drinu dovodili sve one koji bi se suprostavljali ideji srpskog približavanja ili ujedinjenja. To su politike koje traju“, naglašava Vučić.

Protiv toga je, kaže, moguće j boriti se samo nacionalnim jedinstvom, zajedničkim naporima.

Međutim, ukazao je da nije uvek lako reagovati kada novac dolazi spolja.

„Kako je strankama koje nisu dobile milione evra od spolja da se bore protiv onih koje dobijaju, a koje ne kažu čije interese štite. Ulažu pare, jer žele da obezbede nezavisno Kosovo, da Srbi budu slabiji“, poručio je on.

Mi smo mali i slabi, a oni su prava imperija, ali u Vranje se kaže:" 88. je minut, Zare ulazi, ne se znaje ko će pobedi.. naše je da se borimo, borićemo se i pobedićemo“, zaključio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: