Borelj: EU treba da nađe način za saradnju sa Rusijom

Šef diplomatije EU Žosep Borelj veruje bi EU trebalo da nađe način da sarađuje sa Rusijom, navodi se u intervjuu koji je danas objavio španski list Pais.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.07.2021.

14:09

Borelj: EU treba da nađe način za saradnju sa Rusijom
Ilustracija: Depositphotos/ jorisvo

Borelj je izjavio da je Savetu Evrope naloženo da spremi izveštaj o trenutnoj situaciji i perspektivama za odnose sa Rusijom, koji su, tvrdi, na najnižem nivou u poslednjih mnogo godina, preneo je TAS.

Francuska i Nemačka su objavile njihove namere da predlože sastanak između ruskog predsednika Vladimira Putina i predstavnika 27 zemalja EU.

Francusko-nemački predlog je odbačen, što je pokazalo koliko su za pojedine države osetljivi odnosi sa Rusijom, dodao je.

"Možda mislite da - ukoliko su se Džozef Bajden i Vladimir Putin sastali, zašto to ne bi uradili evropski lideri. Međutim, između Bajdena i Rusije je Atlantski okean, dok se neke evropske zemlje graniče sa Rusijom", kazao je Borelj.

On je naglasio da bi bez obzira na to zemlje članice EU trebalo da pronađu način za obostrano razumevanje sa Rusijom po pitanjima koja zahtevaju obostrane odluke.

"Politika ne može biti bazirana samo na sankcijama. Ipak, dođe trenutak kada se one moraju uvesti, u protivnom ispada da je jedna strana limitirana samo na izjave", zaključio je Borelj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: