Rusija se meša - Bajden besan

Rusija se već sada meša u američke izbore, na sredini predsedničkog mandata. Izbori se održavaju naredne godine, rekao je u utorak predsednik Džo Bajden.

Izvor: Glas Amerike

Sreda, 28.07.2021.

19:39

Rusija se meša - Bajden besan
EPA-EFE/Alex Edelman / POOL

Pozivajući se na tajni brifing koji je za njega pripremila obaveštajna zajednica, Bajden je rekao: "Pogledajte šta Rusija već radi oko izbora i dezinformacija 2022."

Takve akcije Moskve predstavljaju "čisto kršenje našeg suvereniteta", rekao je predsednik ne obrazlažući detaljno, u opasci pred oko 120 predstavnika američke obaveštajne zajednice koji su se okupili u severnoj Virdžiniji u sedištu ODNI.

Bajdenovo javno pozivanje na nešto što je sadržano u tajnom predsedničkom dnevnom izveštaju sigurno će izazvati podrozrenje.

"On je predsednik. Može da deklasifikuje sve što poželi kad god poželi", rekla je Emili Harding, zamenica direktora i viša saradnica u međunarodnom programu bezbednosti u Centru za strateške i međunarodne studije.

"I nisam sigurna da će to što Rusija gleda na dezinformacije za izbore 2022. biti šok za bilo koga. Mislim da je to zaista dobar podsetnik da Rusija nastavlja to da radi i da ih još ništa nije odvratilo", rekla je.

Predsednik je takođe imao zloslutna predviđanja o eskalaciji sajbernapada na Sjedinjene Države za koje je njegova administracija krivila državne hakere u Kini i one koji nekažnjeno posluju u Rusiji.

Bajden je rekao da veruje da je sve veća verovatnoća da bi Sjedinjene Države mogle "da završe u pravom oružanom ratu sa velikim silama", kao posledici sajbernapada.

Takve sajbersposobnosti američkih protivnika "eksponencijalno rastu", rekao je predsednik.
EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN POOL ↑ collapse
Ruski predsednik Vladimir Putin bio je Bajdenu, čini se, mnogo puta na pameti dok je govorio pred ljudima iz obaveštajne zajednice.

Putin ima "nuklearno oružje, naftne bušotine i ništa drugo", rekao je Bajden, dodajući da ruski lider zna da je ekonomski u stvarnim problemima, "što ga čini još opasnijim".

Bajden je takođe pohvalio američku obaveštajnu zajednicu zbog superiornosti nad kolegama u Moskvi.

Putin "zna da ste bolji od njegovog tima. I to mu pakleno smeta", rekao je Bajden.

"Vidim da se točkovi u Moskvi okreću kako bi odgovorili na to", rekla je Emili Harding za Glas Amerike.

Bajden je i Rusiju i Kinu nazvao "možda smrtnim konkurentima dalje na putu".

U svojoj izjavi, američki predsednik je rekao da je kineski predsednik Si Đinping "smrtno ozbiljan u pogledu toga da postanu najmoćnija vojne sile na svetu, kao i najveća i najistaknutija ekonomija na svetu" do 2045.
Ilustracija: Shutterstock/ Evgenil Emelianov
Bajden je izneo nekoliko tajnih referenci po pitanju hipersoničnog oružja protivnika. Ali jednom se zaustavio usred rečenice nakon što je rekao "ne znam, verovatno imamo neke ljude koji nisu potpuno čisti" u sobi. U stvari, bila je prisutna grupa izveštača iz Bele kuće, a televizijska kamera je snimala govor za medije.

Predsednik je takođe apelovao na svoj obaveštajni tim, koji se sastoji od elemenata iz 17 različitih agencija, "da mi to odmah kaže direktno. Ne tražim da mi uvijate... a kada niste sigurni, recite da niste sigurni".

Bajden je rekao: "Ne mogu da donosim odluke koje treba da donosim, ukoliko ne dobijam najbolje neokrnjene, nepristrasne sudove koje mi možete dati. Ne želim čuti lepe stvari. Tražim da čujem ono što mislite da je istina".

Te reči su "velika stvar. To je stvar koju je verovatno najviše trebalo da kaže" ovoj određenoj publici, rekla je Emili Harding.

Bajden je naglasio da obaveštajne agencije ne bi trebalo da budu pod uticajem toga koja politička stranka ima vlast u Kongresu ili u Beloj kući. Rekao je da je "toliko vitalno da ste i da budete potpuno oslobođeni bilo kakvog političkog pritiska ili partijskog uticaja".
EPA-EFE/JIM LO SCALZO
Bajden je obećao da dok je predsednik neće pokušati da "utiče ili promeni vaše procene o tome šta mislite da je situacija sa kojom se suočavamo. Nikada neću politizovati posao koji obavljate. Imate moju reč u vezi sa tim. To je previše važno za našu zemlju".

Pojavljivanje 46. američkog predsednika trebalo je delimično da demonstrira drugačiji odnos sa obaveštajnom zajednicom od onog koji je imao njegov prethodnik Donald Tramp.

"Mislim da svi možete da uočite svojstven kontrast", rekla je novinarima prethodnog dana sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki.

Trampov stav prema obaveštajnoj zajednici javno se pogoršao nakon što je pristao na Putinovo poricanje zaključka američke vlade da se Kremlj mešao u predsedničke izbore 2016. godine. Tramp, republikanac, na tim izborima je tesno pobedio izazivača, kandidatkinju Demokratske stranke Hilari Klinton.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: