"Kosovo je ugroženo"

Kosovo je ugroženo od delta soja koronavirusa, jer broj vakcinisanih nije visok, rekao je infektolog Iljir Toljaj u razgovoru za Ekonomija onlajn.

Izvor: Kosovo online

Sreda, 28.07.2021.

12:09

Depositphotos/ dk_photos

"Mislim da je Kosovo dobro prošlo u prethodnim talasima pandemije, jer visok procenat stanovništva je prošao sa ili bez simptoma", rekao je Toljaj.

Međutim, Toljaj navodi da je vakcinacija jedina zaštita od delta soja i drugih mutacija koronavirusa i da je da je 60 odsto vakcinisanih najbolja odbrana.

"Ako se vakcinacija ubrza do kraja godine, moguće je dostići taj procenat. Bilo bi mnogo bolje da se taj procenat vakcinisanih postigne ranije. Period zatišja treba iskoristiti za vakcinaciju što većeg broja ljudi. Po podacima iz zemalja gde je porast zaraženih delta sojem, više od 90 odsto su nevakcinisani. Isti je i procenat smrtnosti kod nevakcinisanih", rekao je Toljaj.

Prema njegovim rečima školska godina treba da se nastavi po planu i programu, jer virus ne napada decu.

"Deca nisu izvor infekcije i nisu glavni prenosioci među nevakcinisanom populacijom i onima koji nisu preležali bolest", rekao je Toljaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: