Makron se izvinjava Polineziji zbog nuklearnih proba

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u Papeteu da Francuska ima dug za nuklearna ispitivanja sprovedena od 1966. do 1996. godine na Tihom okeanu.

Izvor: Beta

Sreda, 28.07.2021.

09:52

Makron se izvinjava Polineziji zbog nuklearnih proba
Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL

"Želim istinu i transparentnost zajedno sa vama", rekao je Makron u obraćanju zvaničnicima Francuske Polinezije, koja je francuska prekomorska teritorija.

On je dodao da žrtve ovih nuklearnih moraju da dobiju bolju odštetu.Osetljivo pitanje zdravstvenih posledica nuklearnih testova koje je Francuska u regionu sprovodila skoro četiri decenije bilo je na dnevnom redu četvorodnevne posete Makrona Francuskoj Polineziji.

Francuskom predsedniku je ovo prva poseta pacifičkom arhipelagu. Poseta je bila planirana za 2020, ali je odložena zbog pandemije korona virusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: