Bosanski priznat i u Prijepolju

Četiri godine bilo je potrebno skupštinskim organima u Prijepolju da priznaju Bošnjacima pravo na bosanski jezik i latinicu.

Izvor: B92

Subota, 25.02.2006.

08:23

Default images

Naime, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava dostavilo je skupštini opštine Prijepolje zvanično tumačenje izmena opštinskog statuta, koje se tiče službene upotrebe jezika i pisma, podsećajući na zakonsku obavezu o uvođenju ravnopravne upotrebe jezika i pisma nacionalne manjine ukoliko broj njenih pripadnika u ukupnom broju stanovnika dostiže 15 odsto prema poslednjem popisu.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ističe da je Skupština SCG 21. decembra prošle godine ratifikovala Povelju o regionalnim i manjinskim jezicima Saveta Evrope, u kojoj je pobrojala jezike koje zvanično priznaje kao manjinske. Jezik bošnjačke nacionalne manjine je tim dokumentom uvršten i potvrđen kao bosanski jezik.

U vezi s tim, u opštinskom statutu sporna odredba o ravnopravnosti jezika i pisma glasiće: "U Opštini Prijepolje, u ravnopravnoj službenoj upotrebi su srpski i bosanski jezik, ćirilično i latinično pismo“, kaže se  u zvaničnom tumačenju Ministarstva. Ovim tumačenjem je predupređeno dalje sporenje o tome da li će se jezik zvati bosanski ili bošnjački.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: