Talibani oborili helikopter avganistanske vojske?

Pokret "Taliban" tvrdi da su članovi pokreta oborili helikopter avganistanskih Oružanih snaga u provinciji Helmand.

Izvor: B92

Utorak, 27.07.2021.

09:55

Talibani oborili helikopter avganistanske vojske?

"Članovi pokreta oborili su vojni helikopter neprijatelja u blizini centra rejona Nad-e Ali u provinciji Helmand. Takođe je zauzet centar Nad-e Ali i zarobljen načelnik policije", napisao je predstavnik pokreta Zabiula Mudžahed na svom Tviter nalogu.

Talibani takođe tvrde da su tokom napada ubijeni i ranjeni mnogi Avganistanci, kao i da je zaplenjeno oružje i municija, prenosi Sputnjik. Međutim, prema medijskim izveštajima, helikopter Oružanih snaga Avganistana hitno je sleteo u Helmand. Kako prenosi lokalna agencija Pažvak, pozivajući se na avganistansku vojsku, helikopter je tokom operacije protiv militanata „Talibana“ verovatno prinudno sleteo iz tehničkih razloga. Prema rečima vojske, niko nije povređen tokom incidenta – evakuisani su oni koji su se nalazili u helikopteru, a letelica je uništena. U Avganistanu je u toku sukob između vladinih snaga i pripadnika pokreta „Taliban“, koji su zauzeli značajne teritorije u ruralnim oblastima i pokrenuli ofanzivu na velike gradove. Nestabilnost u Avganistanu raste usred obećanja američke administracije da će do 11. septembra završiti sa povlačenjem trupa iz zemlje. Vašington i predstavnici Talibana potpisali su 2020. godine u Dohi prvi mirovni sporazum za više od 18 godina rata. Sporazumom se predviđa povlačenje stranih trupa iz Avganistana za 14 meseci i početak međuavganistanskog dijaloga posle razmene zarobljenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: