Prevrnuo se čamac u Sredozemnom moru; Preminulo 57 migranata

Čamac koji je prevozio migrante iz Afrike prevrnuo se danas u Sredozemnom moru kod obale Libije, i pretpostavlja se da se udavilo 57 ljudi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.07.2021.

22:13

Prevrnuo se čamac u Sredozemnom moru; Preminulo 57 migranata
Foto-ilustracija: EPA-EFE / HANNAH VALLACE BOVMAN HANDOUT HANDOUT

Čamac je isplovio iz libijskog grada na zapadu Humsa u nedelju, rekla je Safa Msehli, portparolka Međunarodne organizacije za migracije.

Osamnaest migranata spasli su i vratili na obalu ribari i libijska obalska straža.

Preživeli koji su iz Nigerije, Gane i Gambije, kažu da se brod zaustavio zbog problema s motorom, a zatim se prevrnuo usred lošeg vremena.

To je najnovija nesreća u Sredozemnom moru dok je poslednjih meseci sve više pokušaja prelaska iz Libije u Evropu.

Humanitarna organizacija "Amnesty International" je saopštila da je u prvih šest meseci ove godine više od 7.000 ljudi presretnuto na moru i prisilno vraćeno u logore u Libiji.

Libija je poslednjih godina dominantna tranzitna tačka za migrante koji beže od rata i siromaštva u Africi i na Bliskom Istoku.

Grupe za zaštitu prava i zvaničnici UN koji rade s migrantima i izbeglicama, godinama su prenosili njihova svedočenja o sistematskom zlostavljanju u logorima u Libiji: prisilni rad, premlaćivanje, silovanje i mučenje. Zlostavljanje je i sredstvo da se iznudi novac od porodica pre no što se migrantima dozvoli da napuste Libiju čamcima trgovaca ljudima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: