Tzv. Kosovo ne prestaje da lobira - na redu je Japan

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, koja boravi u Japanu, sastala se danas sa premijerom ove države, Jošihidom Sugom.

Izvor: B92, Kossev

Nedelja, 25.07.2021.

12:32

Tzv. Kosovo ne prestaje da lobira - na redu je Japan
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

Zatražila mu je podršku za nova priznanja Kosova i članstva u međunarodnim organizacijama.

Osmani se na ovom sastanku zahvalila japanskom premijeru na pruženoj podršci Kosovu, te kazala da je Japan strateški partner Kosova, saopšteno je iz kosovskog predsedništva.

„Osmani se zahvalila premijeru Sugi na podršci koju ova zemlja pruža Kosovu u oblasti zdravstva i zaštite životne sredine i izrazila spremnost za dalje širenje saradnje u drugim oblastima od zajedničkog interesa, a posebno, zbog japanskih investicija“, naveli su.

Osim poruka zahvalnosti, Osmani je uputila i jedan zahtev.

„Predsednica Osmani zatražila je podršku Japana za jačanje međunarodne pozicije Kosova, posebno u procesu priznavanja i članstva u međunarodnim organizacijama“, dodaju iz predsedništva.

Prema zvaničnim podacima kosovskog ministarstva spoljnih poslova, Japan je 27. zemlja koja je priznala Kosovo – marta meseca 2008. godine, a ubrzo nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti.

Dvoje zvaničnika ujedno su razgovarali o razmeni studenata i kroz različite obrazovne programe, a Osmani je pozvala japanskog premijera da poseti Kosovo.

Kosovska predsednica otputovala je za Japan ranije ove nedelje, a uoči zvanične ceremonije otvaranja Olimpijskih igara „Tokio 2020“.

Osmani se pre dva dana sastala i sa japanskim carem Naruhitom, a tada je ukratko razgovarala i sa francuskim predsednikom, Emanuelom Makronom, prvom damom SAD, dr Džil Bajden, kao i drugim predstavnicima iz nekoliko zemalja sveta“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: