SAD odbacile optužbe

Program američkog Ministarstva pravde čiji je cilj zaštita američke tehnologije od Kine odustao je od pet krivičnih postupaka protiv kineskih naučnika.

Izvor: Glas Amerike

Subota, 24.07.2021.

14:53

SAD odbacile optužbe
Shutterstock/ An Mazhor

I to nakon što je nacrt interne analize Federalnog istražnog biroa (FBI) doveo u pitanje glavnu pretpostavku za istragžne radnje, navodi se u sudskim dokumentima.

Zastupnici građanskih sloboda kritikovali su "Kinesku inicijativu" kao rasnu pristrasnost, a sudije su u nekoliko sudskih postupaka izrazile skepticizam u vezi sa taktikom FBI-evog ispitivanja naučnika.

U četvrtak i petak, američka vlada podnela je federalnim sudovima zahteve za odbacivanje optužbi u pet slučajeva kineskih istraživača uhapšenih prošle godine zbog optužbi za prevaru sa vizama. Svi su se izjasnili da nisu krivi za falsifikovanje zahteva za vizu radi prikrivanja vojnih veza, kao i za druge optužbe.

Predlozi za odbacivanje slučajeva podudaraju se sa posetom zamenice američkog državnog sekretara Vendi Šerman Kini u nedelju i ponedeljak.

Promena u političkoj klimi

Svih pet hapšenja dogodilo se pre otprilike godinu dana kada su odnosi između SAD-a i Kine bili na najnižoj tački, a sada dve najveće svetske ekonomije teže da krenu napred u problematičnim odnosima.

Sekretarijat za pravdu saopštio jeda odbacuje slučajeve u "interesu pravde".

Kineski zvaničnici sa sedištem u SAD-u nisu odmah želeli da daju komentar na razvoj događaja.

"Nedavni razvoj događaja u nekolicini slučajeva koji uključuju optužene sa navodnim, neotkrivenim vezama sa Narodnooslobodilačkom vojskom Narodne Republike Kine podstakao je Sekretarijat da preispita ove postupke", navodi se u izjavi portparola Sekretarijata za pravosuđe Vina Hornbukla, bez detalja kakav je to razvoj bio.

Sudska dokumentacija podnesena ovog meseca u dva slučaja obuhvatala je nacrt analize FBI-ja koja je dovodila u pitanje koliko je istraga bila korisna u zaštiti tehnologije razvijene u Sjedinjenim Državama. U izveštaju se kaže da je pitanje o vojnoj službi u zahtevu za vizu, zbog kog su naučnici privedeni, bilo nejasno.

Analiza je napisana kao reakcija na Službu za analizu kineskog tehnološkog transfera u FBI koja je u februaru nominovana za nagradu zasnovanu na "velikom uticaju" "hapšenja studenata NOA", odnosno kineske Narodno oslobodilačke armije. Lider jedinice FBI nije se složio oko uticaja hapšenja i uklonio je jedinicu iz nominacija za nagradu, navodi se u sudskim dokumentima.

Suđenje je bilo blizu

Upitan o sudskom podnesku, zvaničnik Seretarijata za pravosuđe odgovorio je elekntronskom poštom da je "nacrt analize podstakao dodatna pitanja i zahteve branioca koje nismo mogli da rešimo" pre početka suđenja. U jednom od slučajeva trebalo je da počne suđenje u ponedeljak.

Zvaničnik je rekao da bi u većini slučajeva kazne biti godinu dana ili manje i da je optuženima za to vreme ograničena sloboda, bilo u zatvoru ili uz kauciju.

Advokati odbrane rekli su da se jedini zločin njihovih klijenata to što se kose s američko-kineskom politikom.

Džon Heman, advokat kineske istraživačice mozga Song Čen, rekao je da su bili "zahvalni" i da su primili s olakšanjem to što je postupak protiv nje obustavljen i što je "vlada je učinila pravu stvar".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: