Ðurić: Frapantno

Marko Ðurić istakao je da je lider te partije Aleksandar Vučić uspeo da promeni paradigmu srpske politike i nametne novi standard, koji se zove rezultat.

Izvor: Tanjug

Subota, 24.07.2021.

14:19

Ðurić: Frapantno
EPA/ANDREJ CUKIC

Ðurić je u izjavi za Tanjug kazao da umesto decenija nadmetanja u različitim ideološkim podelama, koje su u suštini jalove diskusije o tome koji je pravac bolji, a iza toga se sakrivao javašluk i različiti drugi štetni oblici ponašanja, Vučić je uspeo da nametne novi standard u srpskog politici.

"Ta nova paradigma u srpskoj politici se zove rezultat. Ako želite danas da budete uspešni, da zadobijete poverenje građana morate da dokažete da ste dovoljno odgovorni, da ste u stanju da vodite računa o dugoročnim interesima zemlje, o stvarima kao što su razvoj naše infrastrukture, BDP-u, dovođenje investicija, odnosi Srbije sa međunarodnom zajednicom i to da Srbija bude u što boljem položaju“, objasnio je on.

Ðurić kaže da, to, izgleda nikako da razumeju pojedini predstavnici političke opozicije u Srbiji koji nisu spremni da se sami reformišu u odnosu na period kada su zaslužzeno i opravdano izgubili narodno poverenje, zato što su ugasili na hiljade radnih mesta, doveli u situaciju Srbiju da ostane za jedan deo međunarodne zajednice bez KiM, kao i da dođe do odvajanja Crne Gore.

„Sada ti isti ljudi, nespremni da promene sebe, svoju politiku, nastoje da omalovažavanjem pojedinaca lično i podsticanjem ličnih animoziteta i mržnje ponovo dođu na vlast. Mislim da je politika koju Vučić kao lider SNS predstavlja nije samo u personalnom smislu drugačija, ona je u suštinskom smislu drugačija u odnosu na ono što nude predstavnici opozicije“, kaže on.

Ðurić veruje da će nakon stranačke skupštine SNS sa ojačanom energijom, sa predsednikom Vučićem na čelu nastaviti da radi na oporavku i podizanju Srbije iz pepela.

"Izuzetno sam ponosan što sam deo političke porodice koja je imala snagu da ovog leta daje svoj doprinos čišćenju Srbije od organizovanog kriminala i korupcije bez obzira na ličnu cenu koju mogu da plate oni koji takvu politiku zastupaju", poručio je Ðurić.

Najbolji odgovor visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Valentinu Incku biće razvoj, oporavak i ubrzani napredak Republike Srpske, koju će Srbija, u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezana nastaviti bratski da pomaže, rekao je danas ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić.

Ðurić je, u izjavi za Tanjug, povodom odluke Incka da na kraju svog mandata, uvede zabranu i kažnjavanje negiranja genocida u Srebrenici, rekao da Srbija daje svoj odlučan doprinos očuvanju mira i stabilnosti u BiH, RS i Federaciji, i to već decenijama.

"Prosto je začuđujuće i frapantno, u negativnom mislu, da ljudi koji su bogato plaćeni za to da daju svoj doprinos očuvanju mira i stabinosti rade nešto što podseća na delovanje međunarodnih predstavnika u BiH, i to ne čak onih iz 20-og već 19-og veka, kada su, takođe, neki međunarodni predstavnici nakon 1878. godine pa sve do aneksije od strane Austro-ugarske upravljali ovim područjem“, kazao je on.

Ðurić je naveo da Srbija ne želi vraćanje regiona u prošlost, već želi prevazilaženje nesuglasica i problema.

„To je naš vitalni interes. Naš narod je ispresecan granicama koje su nastale nakon 90-tih godina. Nama je u interesu da one postanu što mekše, neosetne poput šengenskih“, objasnio je on.

Ðurić je kazao da će se Srbija suprotstaviti tendencijama da se kopanjem po podelama od pre 30 ili 150 godina, region vraća u prošlost odgovornošću, radom i ubrzanim razvojem.

„Uveren sam, poznavajući predsednika Aleksandra Vučića i Milorada Dodika da Srbi u našem neposrednom susedstvu nemaju razlog za zabrinutost, u smislu da ovakva odluka može da dovede do posledice do koje su donosioci te odluke to želeli“, ukazao je on.

Ðurić je naglasio da će mir, stabilnost, ali i srpski interesi biti sačuvani.

"Ovo nije vreme kada Srbi mogu biti lako isprovocirani, lako uhvaćeni u tu vrstu zamke“, zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: