Hoti: Nema konačnog sporazuma bez razjašnjavanja sudbine nestalih

Novoimenovani šef Vladine komisije za nestale osobe Andin Hoti kaže da je spreman da se suoči sa srpskom stranom u pronalaženju nestalih-

Izvor: Kosovo online

Subota, 24.07.2021.

12:25

Hoti: Nema konačnog sporazuma bez razjašnjavanja sudbine nestalih
Foto: Depositphotos/lajo_2

Među kojima je i njegov otac Ukšin Hoti, prenosi Koha.

Hoti je rekao da imenovanje ne vidi kao radno mesto, već kao moralnu obavezu da učini više na rasvetljavanju sudbine nestalih osoba.

"Shvatio sam kao moralnu i nacionalnu obavezu da dam svoj doprinos, ​​da dam sve od sebe kako bih razjasnio sudbinu nestalih osoba, ne zbog činjenice da se moj otac smatra nestalim, već zbog činjenice da Kosovo još uvek ima ozbiljnu ranu koju nosi sa sobom već 22 godine, i da još uvek 1.632 porodice pate i imaju otvorenu ranu zbog ovog pitanja. Kažem tako, jer imam lični slučaj. I dalje se svaka od ovih porodica budi sa nadom da će dobiti vest o tome kakva je sudbina člana porodice koji je nestao tokom poslednjeg rata na Kosovu", rekao je Hoti.

On je naglasio potrebu povećanja pritiska međunarodne zajednice prema srpskoj strani, jer je, kako kaže, Srbija jedina adresa za nestale osobe.

"Zaista nam je potrebna podrška i pritisak međunarodne zajednice. U ovom slučaju, jedina adresa nestalih je Srbija, Vlada Srbije, jer znamo da je genocid koji se dogodio na Kosovu izvršila tadašnja vlada Srbije. Mi ćemo kao delegacija pokušati da sarađujemo sa odgovarajućom komisijom koju imamo u Srbiji tamo, njihovom vladinom komisijom za nestale osobe, tako da Srbija, uprkos međunarodnom pritisku, kojem se nadamo da će se povećati, otvori arhive poslednjeg rata na Kosovu", rekao je Hoti.

Pojašnjavajući sudbinu nestalih, Hoti je rekao da je to humanitarno pitanje i da ga treba tretirati kao takvo, ali prema njegovim rečima, Srbija ga i dalje tretira kao političko, pa dodaje da pritisak međunarodnog faktora ostaje jedini način da ubede Srbiju da otvari arhive.

Hoti još uvek ne zna kada će imati prvi sastanak sa srpskom stranom, ali kaže da će prevazići emotivni aspekt.

"Za mene i mislim da je za sve građane Kosova primarni, glavni interes je razjasniti sudbinu nestalih osoba, a s obzirom na profesionalno iskustvo, mislim i uveren sam da emotivni aspekt ću moći da prevaziđem. Bićemo otvoreni prema srpskoj strani, jer smo mi žrtve, oni su agresor u ovom slučaju i zato ću tražiti pravdu za 1.632 nestale osobe", rekao je Hoti.

On je naglasio da je dobio podršku porodica nestalih i zarekao se da će on biti njihov glas na svakom sastanku.

Ocenio je da bi pitanje nestalih trebalo da bude glavni prioritet kosovskih institucija, bez čijeg rešenja kaže da ne bi trebalo da se dođe do konačnog sporazuma sa Srbijom.

"Kosovske institucije nije da ne rade, ali ne rade dovoljno da bi pojačale pritisak na međunarodni faktor. Koliko sam video, poslednja dva sastanka koja su bila u dijalogu između Kosova i Srbije u Briselu, u njima je pitanje nestalih bilo prioritet, tražio sam ovo 2017. godine kada sam bio poslanik, i ne samo da bi trebalo da bude prioritet, već i uslov za zaključivanje sporazuma Kosova i Srbije. Ne smatram i ne verujem da bi konačni sporazum između Kosova i Srbije trebalo da se dogodi bez rešavanja sudbine nestalih na Kosovu", zaključio je Hoti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: