"Nema te odluke koja će promeniti istinu o ratu - pozivam Republiku Srpsku da se okupi i brani"

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nema te odluke ni autoriteta koji će promeniti istinu o ratu, ali i o političkoj stvarnosti u BiH.

Izvor: RTRS

Subota, 24.07.2021.

09:57

Depositphotos/ Ale_Mi

Naglašava, ta tu ništa ne može ni poslednja odluka međunarodnog "mešetara" Valentina Incka.

Dodik je zvanično pokrenuo i prvi potpisao peticiju kojom se izražava stav o neprihvatanju nametanja zakona od odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, ali i kojom se "izražava nedvosmislen stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije dogodio genocid".

"Zastrašivanje Srba zbog istine završiće debaklom onih koji misle da se jedan narod, koji je kao malo koji stradao za slobodu, na ovakav način može utamničiti ili zastrašiti", poručio je Dodik.

Naglasio je da je Incko to dobro znao, pa takvu odluku nije doneo na primer pre 12 godina kada je došao, već je to uradio odlazeći iz BiH, bez ikakve odgovornosti za događaje koji će uslediti, jer je uzeo milione evra u toj zemlji ne pokazavši ni zrno odgovornosti.

"Istina koju treba braniti zakonima i silom nije istina, jer ako je nešto očigledno i ako je nešto stvarno, ne treba mu nikakva odbrana, pa je jasno kakvu Incko istinu brani i ko mu zbog toga aplaudura", rekao je Dodik.

Ističe da je 26 godina prošlo od građanskog rata i za 26 godina nije se uspelo sa nametanjem kolektivne krivice niti je laž postala istina, tako ni Inckova poslednja pakost neće imati više uspeha.

"Čak i da zapuše usta svim Srbima, kako da ućutkaju međunarodne autoritete poput Gideona Grajfa, sudije poput Matimba Nijambe, koja je izuzela mišljenje u sudskom procesu generalu Ratku Mladiću, i brojne druge svetske autoritete", konstatovao je Dodik.

Ukazao je da Republika Srpska nema nikakvu obavezu da konstruktivno priđe novonastaloj situaciji, jer ništa nije učinila da do ove situacije dođe i poručio da oni koji su zapalili vatru misle kako će ugasiti požar.

Savetnik za unutrašnju politiku srpskog člana Predsedništva BiH Radovan Kovačević rekao je da Milorad Dodik poziva sve građane Republike Srpske koji to žele da svojim potpisom na tu peticiju odbiju da se srpskom narodu i svim građanima Srpske zabranjuje pravo na slobodu mišljenja, kao i da što masovnijim potpisivanjem te peticije odbiju "političke manipulacije jednog dijela Zapada koji žele da jedino srpski narod u Evropi bude okarakterisan kao genocidan".

Naglasio je da se ne sme zaboraviti da je Incko taj sramni čin nametanja takvog zakona uradio baš na dan kada je posle sarajevskog atentata Austrija, iz koje dolazi Incko, uputila ultimatum Kraljevini Srbiji.

"Mi iz Srpske to ne smijemo zaboraviti i mi iz Srpske iz principa ne smijemo na ovo pristati", rekao je Kovačević.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno dao ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca". Milorada Dodika je na Tviteru objavio video povodom odluke visokog predstavnika Valentina Incka da zabrani negiranje genocida i veličanje zločina.

U videu Milorad Dodik, lider SNSD-a i predsedavajući Predsedništva BiH, drži govor, a prikazuju se razni kadrovi.

"Ja se bojim samo Boga i da ne razočaram ovaj narod", rekao Dodik.

Kazao je da negira genocid u Srebrenici.

"Republika Srpska će reći dosta. Odbacujemo nametnute zakone, ako nam u BiH ne daju da živimo kako želimo, mi svoj put znamo. SNSD se vodi voljom naroda, a volja naroda je jasna - Republika Srpska pre svega!" piše na Tviteru uz video.

"Ja pozivam čitavu RS da se okupi i brani. Ovo je ključni trenutak, u kojem ćemo kao narod ili opstati s RS-om i svojim identitetima, ili ćemo kroz kratko vreme izgubiti šansu da postojimo na ovim prostorima", rekao je Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: