Flajner: Rešenje je moguće

Savetnik pregovaračkog tima Beograda, Tomas Flajner, veruje da moguće naći obostrano prihvatljivo rešenje za Kosovo.

Izvor: FoNet

Četvrtak, 23.02.2006.

08:52

Default images

"Srpski koncept decentralizacije Kosova i Metohije veoma je izbalansiran, a druga strana predlaže rešenje zasnovano na pravima pojedinaca, a ne naroda. Međutim, ako ozbiljni pregovori budu nastavljeni na ekspertskom nivou, velike su šanse za nalaženje obostrano prihvatljivog rešenja", kaže Flajner za Večernje novosti.

Upitan koje su prednosti srpskog plana decentralizacije, Flajner je rekao da plan nije zasnovan na podeli pokrajine, već na snažnoj opštinskoj autonomiji. "Opštinama bi trebalo dati izvorne nadležnosti u različitim oblastima, zdravstvu, obrazovanju, kulturi, bezbednosti, i to je odgovor na potrebe građana svih nacionalnosti", kaže on.

"Vlada i narod Srbije žale zbog zločina, ali…"

Vašington
Ambasador SCG u Vašingtonu, Ivan Vujačić, kaže da su u poslednjih šest godina Srbi na Kosovu izloženi etničkom čišćenju i progonu, ali da su im trupe Kfora pomogle da se zadrže u Pokrajini. Vujačić je juče na skupu posvećenom Kosovu, u Centru Vudro Vilson u Vašingtonu, izjavio da Kosovo treba da ostane deo Srbije, čiji je teritorijalni integritet zagarantovan međunarodnim pravom. "Vlada i narod Srbije žale zbog događaja na Kosovu tokom 90-ih, ali za razliku od represivnog režima Slobodana Miloševića, današnja demokratski izabrana vlada u Beogradu privržena je zaštiti ljudskih prava", rekao je on.

Rozmari Dikarlo, zamenica pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, izjavila je na istom skupu da je Vašington ohrabren početkom direktnih pregovora u Beču. "Ne mislimo da nam vreme u ovom procesu ide u prilog. Nema sumnje da će rešenje do kog se stigne pregovorima, prihvatljivo za obe strane, pomoći ubrzanje puta svih u regionu ka EU i NATO-u, ali da bi se to postiglo lideri i u Beogradu i Prištini moraće da pokažu političku hrabrost i viziju da bi se prilagodili realističnim predlozima i moraju da pripreme svoje stanovništvo na kompromise. Moramo da vidimo da se standardi primenjuju mnogo bržim tempom. Potrebno je da se kosovski Srbi uključe u proces i da se čuje njihov glas. Evropa i SAD moraju da se obavežu da će pružati podršku i da jasno stave do znanje da su vrata EU otvorena kada se ispune svi uslovi za to", zaključila je Rozmari Dikarlo.

"Srbima odmah reći ishod pregovora"

Analitičar Januš Bugajski sa Instituta za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu izjavio je da Srbima treba unapred reći kakav će biti ishod pregovora o statusu Kosova. Bugajski je za Koha ditore rekao da su pregovori važni ne zbog odluke o statusu Kosova, nego da bi lideri Srbije i Kosova razgovarali jedni s drugima. "Važno je pokazati da Priština ima ozbiljne namere da sarađuje s Beogradom, i obrnuto", kaže on.

"Izvesna uslovna nezavisnost"

Beè (zeuropes.free.fr)
Direktor Međunarodne krizne grupe Garet Evans kaže da je uslovna nezavisnost izvesno rešenje za Kosovo. "Uslovna nezavisnost je jedino rešenje i o tome u Kontakt-grupi postoji visok stepen saglasnosti", rekao je Evans na diskusije o budućnosti Kosova, na Diplomatskoj akademiji u Beču. Evans kaže da postoji više oblika uslovne nezavisnosti i da treba videti za koju će se međunarodna zajednica odlučiti, ali da je sigurno da će preduslovi sigurno biti poštovanje prava i zaštita srpske manjine.

"Gotovo je sigurno da Beograd i Priština neće biti u stanju da postignu dogovor oko budućeg statusa, pa on mora biti nametnut. Međunarodna zajednica što pre treba da shvati da nema dogovora, već da je potrebno nametnutno rešenje, paket mera, čiju primenu treba što pre početi", kaže Evans.

Svi učesnici diskusije složili su se da ne treba očekivati primenu sile Srbije u slučaju nezavisnosti Kosova jer su građani Srbije umorni od ratovanja, a da Beograd zna šta ga čeka od Ujedinjenih nacija u slučaju vojne intervencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: