Reakcija Srbije povodom odluke Incka

Premijerka Ana Brnabić ocenila je kao lošu vest odluku odlazećeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka.

Izvor: Tanjug

Petak, 23.07.2021.

14:28

Reakcija Srbije povodom odluke Incka
EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Njegovu odluku da nametne zabranu negiranja genocida Ana Brnabić je ocenila da će to još više udaljiti Sarajevo i Federaciju od RS i stavova Srpske.

"Mislim da je loša politička odluka", rekla je Brnabićeva, u intervjuu za Tanjug, povodom odluke Incka da nametne dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, samo dodatno komplikuje situaciju u toj zemlji.

Prema njenim rečima, tom odlukom Incko će izložiti sve ljude u RS i zvaničnike Srpske još većem pritisku i dodala da je on tu odluku doneo sada, jer odlazi, a i zato što je želeo da ostavi to kao svoj spomenik, legat bez obzira na to šta će odluka doneti BiH.

"Mislim da je nepromišljena i neodgovorna odluka, posebno zato što ona predviđa i kaznu zatvora posebno za predstavnike institucija", naglasila je ona.

Rekla je da je to nešto što će napraviti veliki problem.

"Nadam se da nisam u pravu, ali mislim da je neodgovorno da donosite tako važne zakone da niste razgovarali sa konstitutivnim narodima", ukazala je ona.

Brnabićeva je istakla da se na drugoj strani Srbiji spočitava ako izvrši izmenu jednog člana zakona bez javne rasprave, a ovde je izvršeno nešto bez ikakve javne rasprave.

Ta odluka je, smatra, poniženje za sve koji žive u BiH.

"To građani BiH nisu zaslužili. Nije i ne sme biti demokratska norma", poručila je Brnabićeva u opsežnom intervjuu na sve aktuelne teme, koji će na TV Tanjug biti emitovan u 19 časova .

Selaković: Nametnuti zakoni nikome nisu ništa dobro doneli

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković ocenio je da današnja odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Incka - vezana za zabranu i kažnjavanje negiranja genocida - ne može nikome doneti ništa dobro, kao ni bilo koji drugi nametni stav, odluka ili zakon.

Incko, kome mandat ističe 1. avgusta, doneo je odluku da iskoristi takozvana bonska ovlašćenja i nametne dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

"Naš stav vrlo je jasan - nametnute odluke, nametnuti stavovi u ovom slučaju nametnuti zakoni nikome ništa dobro nisu doneli, nisu doveli ni do kakvog prosepriteta", rekao je Selaković nakon sastanka sa predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović koja ga je, kako je rekao, informisala podrobno o svim detaljima odluke odlazećeg visokog predstavnika iz Sarajeva.

"Kao ministar spoljnih poslova države koja se apsolutno zalaže za promociju mira i stablnosti, za jačanje mira i stabilnosti u čitavom regionu bez kojih nema prospertiteta nikakve vrsrte, i u ovoj nametnutoj odluci imamo baš stav kakav sam naveo", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Selaković je rekao da želi da veruje da će stabilnost moći da se očuva.

"Ali je veliko pitanje šta će se u buduhcnosti dešavati", rekao je Selaković.

Kako je saopšteno iz Kancelarije visokog predstavnika, Zakon koji sledi i koji čini sastavni deo ove odluke stupa na snagu odmah, na privremenoj osnovi, sve dok ga Parlamentarna skupstina BiH ne usvoji u istom obliku, bez izmena i dopuna i bez dodatnih uslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: