Advokat traži puštanje Tačija iz pritvora

Novi advokat bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija Gregori Kiho zatražio je od Specijalnog suda puštanje iz pritvora svog klijenta, prenosi Ljajmi.

Izvor: Kosovo online

Četvrtak, 22.07.2021.

23:13

Advokat traži puštanje Tačija iz pritvora
EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Kiho se u zahtevu usredsredio na navode sudije Nikolasa Gijua, koji je odbio prethodni zahtev sa obrazloženjem da Tači ima veliku političku moć i široku podršku u javnosti, što bi olakšalo njegovu poziciju u sudskom procesu, prenosi "Kosovo onlajn".

Novi Tačijev advokat je između ostalog naveo činjenicu da je na poslednjim izborima Pokret Samoopredeljenje osvojilo više od 50 odsto glasova, dok je Demokratska partija Kosova, čiji je lider bio Tači, osvojila je nešto više od 17 odsto glasova.

"Tačijev uticaj i navodni autoritet ne odražavaju trenutnu političku realnost na Kosovu. Od Tačijeve ostavke, novembra, 2020. godine, politički pejzaž na Kosovu se promenio. Na izborima održanim u februaru, 2021. na Kosovu (na kome je zabeležen rekordan odziv birača) Tačijev politički protivnik je osvojio 50,28 odsto glasova i 58 poslaničkih mesta. Bivša Tačijeva stranka osvojila je 17,009 odsto glasova i 19 poslaničkih mesta. Više nije ni stabilna opoziciona snaga, ovaj jaz je sveo bivšu Tačijevu političku stranku na pitanje od marginalnog značaja i na najjasniji mogući način pokazao da više ne uživa uticaj, popularnost ili podršku", naveo je Kiho.

U podnesku američkog advokata se navodi i da pretpretresni sudija tvrdi da bi Tačijevo puštanje iz pritvora predstavljalo rizik i od bekstva i od opstrukcije.

Između ostalog Kiho je naveo da su aktuelni kosovski premijer i predsednica, Aljbin Kurti i Vjosa Osmani, izgradili političke karijere suprotstavljajući se Tačiju.

"Nova vlada, predvođena premijerom i predsednikom koji su svoju političku karijeru gradili na suprostavljanju Tačiju sistematski uklanja imenovane zvaničnike u vreme dok je Tači bio na dužnosti. U decembru, 2020. godine smenjen je šef Kosovske obaveštajne agencije, a zatim generalni sekretar kancelarije predsednika. U maju 2021. godine, ministar pravde suspendovao je generalnog direktora Kosovske korekcione službe. Ministar spoljnih poslova razrešio je dvanaest politički imenovanih kosovskih ambasadora širom sveta, a Skupština Kosova razrešila članove Kosovske agencije za privatizaciju, odgovorne za upravljanje i privatizaciju društvenih preduzeća. U junu 2021. godine, Komisija za medije Skupštine Kosova preporučila je smenu Odbora za RTK, jedinog javnog servisa u zemlji, posle čega je predsednik razrešio sudiju Vrhovnog suda koji je bio predsednik Centralne izborne komisije. Ovo je samo nekoliko primera onoga što je bila čistka zvaničnika koji su imenovani dok je Tači vršio javne funkcije", naveo je Kiho u podnesku za Tačijevo puštanje iz pritvora.

Pretpretresni sudija je odbio zahteve za puštanje iz pritvora bivših OVK lidera u Hagu Redžepa Seljimija, Jakupa Krasnićija i Kadrija Veseljija.

Odluka o zahtevu za puštanje Tačija iz pritvora još nije objavljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: