Misteriozna bolest ili masovna histerija? Tajni agent CIA koji je jurio Bin Ladena krenuo da istraži

CIA imenovala oficira veterana koji je učestvovao u decenijskoj potrazi za Osamom Binom Ladenom da istraži takozvani "Havana sindrom".

Izvor: Sputnjik

Četvrtak, 22.07.2021.

11:07

Misteriozna bolest ili masovna histerija? Tajni agent CIA koji je jurio Bin Ladena krenuo da istraži
Foto: Depositphotos/ stillfx

Reč je o misterioznoj bolesti koja pogađa američke diplomate u inostranstvu.

Direktor CIA-e Vilijem Barns nedavno je izabrao obaveštajnog oficira, koji nije identifikovan, za vođenje radne grupe koja će istražiti neobjašnjive simptome, izvestio je "Vol strit džurnal" u sredu, pozivajući se na "trenutne i bivše zvaničnike upoznate s tim pitanjem".

Agencija je navodno pokrenula radnu grupu u februaru, dok je u martu krenula posebna inicijativa Stejt departmenta koju je vodila Pamela Spratlen, bivša ambasadorka u Kirgistanu i Uzbekistanu između 2011. i 2018. godine.

Brojni korisnici društvenih mreža ironično su komentarisali novo imenovanje, podsećajući da je potraga za liderom Al-kaide trajala više od jedne decenije, posle invazije SAD na Avganistan 2001. godine, preneo je Sputnjik. Iako njegov uzrok ostaje nepoznat, "Havanski sindrom" pogodio je oko 200 Amerikanaca otkako je prvi put otkriven u američkoj ambasadi na Kubi 2016. godine, naveli su američki zvaničnici u utorak.

Dodali su da se gotovo polovina prijavljenih slučajeva odnosi na oficire CIA ili njihove rođake, a ostali na osoblje Pentagona i Stejt departmenta. Misteriozna bolest mozga povezana je sa nizom simptoma poput vrtoglavice, kognitivnih problema, mučnine, umora i jake glavobolje Prošlog decembra, panel Nacionalnih akademija nauka, inženjerstva i medicine zaključio je da je uređaj usmerene, pulsirane radio frekvencije verovatno krivac za misterioznu bolest. Međutim, drugi stručnjaci izrazili su sumnju u hipotezu o "usmerenoj energiji", uključujući Čeril Rofer, koja je skoro četiri decenije radila kao hemičar u Nacionalnoj laboratoriji u Los Alamosu. Pojavile su se i druge teorije. AP je 2017. objavio zvučni snimak koji podseća na skakavce za koji se navodi da je "zvučni napad" na američke diplomate na Kubi, međutim, nekoliko stručnjaka je pregledalo snimak i utvrdilo da on zvuči kao "poziv za parenje muškog kratkodlakog skakavca iz Indije".

Neurolozi koji su razgovarali sa "Gardijanom“ sugerišu da bi masovna histerija mogla objasniti "Havana sindrom", ocenjujući da simptomi mogu biti psihosomatski, a ne posledica dejstva naprednog oružja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: