Dokumenti koje će Vučić pokazati u Briselu; 80 incidenata na KiM FOTO

Na sastanku u Briselu, u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneće podatke o napadima na Srbe na KiM, saznaje B92.net.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.07.2021.

13:33

Dokumenti koje će Vučić pokazati u Briselu; 80 incidenata na KiM FOTO
EPA-EFE/JOHN THYS / POOL

Kako saznajemo, Vučić će na sastanku govoriti o čak 80 verski i etnički motivisanih napada na Srbe i SPC na Kosovu i Metohiji, i to samo od početka ove godine.

Svi incidenti o kojima će predsednik Vučić govoriti na ovom sastanku dogodili su se od početka ove godine do 12. jula.

Incidenti se kreću od zabrane ulaska na teritoriju KiM državnim zvaničnicima, medijima i sportistima do hapšenja, privođenja, obijanja kuća i crkava, krađa i uništavanja imovine pa do težih napada.

Na listi incidenata koje će Vučić prezentovati u Briselu su i upucavanje Bobana Ristića u Lapljem Selu u februaru, ubadanje srpskog mladića M. M. u Кosovskoj Mitrovici, takođe u februaru, ranjavanje dvojice Goranaca u Globočici, gaženje srpskog dečaka L. P. u Gračanici u martu, aprilski napad flašama na srpske mladiće Marka Nikolića i Miloša Rošića u kafiću na severu Кosovske Mitrovice, zatim napadi na mladića Luku Dimitrijevića u Gračanici i Lazara Đorđevića sa porodicom u selu Gojbulja.

U maju su Miroslava Lukića iz Velike Foče fizički napala trojica Albanaca, dok je u junu napadnuta Dragica Gašić, prva srpska povratnica u Đakovicu. Početkom ovog meseca grupa Albanaca pretukla je 13-godišnjeg dečaka, Nikolu P. dok su pre samo nekoliko dana Ranka Bacića (67) iz sela Dolac kod Кline, napali Albanci i naneli su mu teške telesne povrede.
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Foto: B92.net
Foto: B92.net
Foto: B92.net
Foto: B92.net
Foto: B92.net
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: