Visoki predstavnik EU poručio: "Da budem jasan, to se neće trpeti"

Borelj je izjavio da "obeležavanje genocida u Srebrenici podseća da i 26 godina potom postoji potreba za pomirenjem u celom regionu da bi se moglo ići napred" .

Izvor: Beta

Utorak, 13.07.2021.

19:41

Visoki predstavnik EU poručio:
EPA-EFE/Sean Gallup / POOL

Borelj je po završetku sastanka u sklopu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-BiH u Briselu rekao da je "Srebrenica međunarodno priznat genocid i jedno od najmračnijih mesta u savremenoj evropskoj istoriji i leži na kolektivnoj savesti onih koji su ga počinili i onih koji ga nisu sprečili".

"I da budem jasan, pokušaji da se prekroji istorija, poreknu genocid, ratni zločin ili veličanje ratnih zločinaca nemaju mesta u Evropi, moraju prestati i svakako se neće trpeti", podvukao je visoki predstavnik EU.

Borelj je naglasio da je na današnjem zasedanju predstavnika EU i BiH "naglašena nužnost da svi politički činioci u BiH prevaziđu retoriku usmerenu na podele i razdvajanje, ukorenjene u prošlosti, kao i da se obustavi veličanje osuđenjih ratnih zločinaca i pokaže puna saradnja s međunarodnim sudovima i poštovanje njihovih odluka".

U Briselu je danas održan sastanak u sklopu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-BiH.

Borelj je rekao da su razgovarali o dosadašnjoj primeni tog Sporazuma i kako ići napred sa reformama, kako vladavina da postane efikasnija, da se pojača vladavina prava i oslobodi ekonomski potencijal zemlje.

"Razmotrili smo napredak u 14 ključnih prioriteta, uključujući osetljivu ali potrebnu ustavnu i izbornu reformu", rekao je Borelj.

On je pohvalio neke korake ostvarene do sada posebno održavanje izbora u Mostaru koje, kako je rekao, dokazuje da BiH može da napreduje po pitanju teških reformi ako postoji politička volja.

On je rekao međutim da većina važnih pitanja još nije rešena i da je napredak u reformama bio ograničen, kao i da je EU podstakla političko vođstvo da pojača napore tokom preostalih meseci ove neizborne godine.

Posebno se razgovaralo o potrebi za inkluzivnim procesom izbornih reformi, kojim bi bio eliminisan svaki oblik nejednakosti i diskriminacije, uključujući na ustavnom nivou gde je to potrebno.

Rekao je da je Evropska komisija spremna da ispuni svoja obećanja, uključujući o statusu kandidata pod uslovom da BiH ostvari konkretne rezultate u ispunjavanju ključnih prioriteta.

"Očekujem od BiH da iskoristi na najbolji način predstojeće mesece i pokaže da ozbiljno shvata integraciju u EU", rekao je Borelj i naglasio da to uključuje usvajanje važnih reformi u oblasti vladavine prava i pravosuđa i pokretanja rasprave o ustavnim i izbornim reformama da bi se uskladile sa zahtevima za članstvo u EU.

Takođe je rekao da je podstakao BiH da pojača svoju usklađenost sa odlukama i izjavama zajedničke evropske spoljne i bezbednosne politike. Borel je izrazio žaljenje što je stopa usklađivanja ove politike opala u prvim mesecima ove godine, i naglasio da to nije u skladu sa nastojanjima zemlje da postane zemlja kandidat EU.

Predsednik Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija je izjavio da je BiH rešena da ispuni sve uslove, a posebno 14 tačaka koje je utvrdila Evropska komisija za dobijanje statusa kandidata za članstvo EU, ali je ocenio da je EU Bosni i Hercegovini postavila mnogo teže uslove nego zemljama koje su već ušle u članstvo.

Borel je rekao da "nema nikakvih novih uslova", ali da se mora ispuniti ono što od BiH očekuju članice Unije koje "podržavaju evropsku perspektivu BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje".

On je rekao da je na sastanku EU ponovila svoju "nedvosmislenu posvećenost" evropskoj perspektivi Bosne i Hrecegovine kao jedinstvena, ujedinjena i suverena zemlja, i posvećenost da ostane uz nju dok se kreće na putu ka EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: