Šta nakon Angele Merkel? "Primite ih u EU"

Nemački zvaničnik Mihael Rot izjavio da je krajnje vreme da se održe prve međuvladine konferencije EU i Severne Makedonije i Albanije.

Izvor: Beta

Sreda, 30.06.2021.

13:33

Šta nakon Angele Merkel?
Foto: EPA-EFE / OLIVIER HOSLET / POOL

Prema njegovim rečima, dalje odlaganje početka pristupnih pregovora s tim zemljama ugrozilo bi stabilnost Zapadnog Balkana.

"Obe zemlje su ispunile sve uslove za otpočinjanje pregovora o pristupanju. Moramo da izbegnemo dalja odlaganja. To bi nanelo štetu kredibilitetu EU i ugrozilo stabilnost Zapadnog Balkana", rekao je državni sekretar za Evropu u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Mihael Rot.

On je u video obraćanju na konferenciji "Strateški tokovi 2021 - Evropska unija i Zapadni Balkan u eri nakon Angele Merkel" istakao da je budućnost svih šest država Zapadnog Balkana u EU i da je potrebna snažna i pouzdana posvećenost svih država članica EU i svih institucija EU.

"Zapadni Balkan predstavlja ključni deo Evrope. Iz tog razloga, uspešna integracija Zapadnog Balkana nije samo strateški interes ovog regiona već i EU", rekao je Rot na konferenciji koju su organizovali Forum za strateške studije i Fondacija Fridrih Ebert.

Rot je kazao da Nemačka i ovaj region imaju vrlo bliske veze i da je zato Zapadni Balkan "uvek imao i u budućnosti će imati našu posebnu pažnju i posvećenost". "Strateški ciljevi EU u regionu ostaju isti. Zemlje Zapadnog Balkana pripadaju Evropi kao punopravne članice EU", rekao je Rot i dodao da je u cilju revitalizacije pristupnog procesa usvojena poboljšana metodologija pristupanja.

"Na toj osnovi smo održali prve političke pristupne konferencije sa Srbijom i Crnom Gorom uz otvorenu razmenu procena, percepcija i koraka koje treba preduzeti u cilju ubrzavanja reformskog procesa kako bi se pojačao tempo pristupanja", kazao je nemački zvaničnik.

Podsetio je i da je u slučaju Severne Makedonije portugalsko predsednišštvo dalo "odličan predlog koji uživa široku podršku" i da se nada da će na toj osnovi vrlo brzo biti postignuta saglasnost.

Rot je izjavio da je Berlinski proces za Zapadni Balkan dodatno sredstvo koje olakšava i podstiče proces integracije ovog regiona. "Cij nam je ostvarivanje stvarnih, opipiljivih promena za narod. Ove godine to je ugovor o romingu čije će sprovođenje na Zapadnom Balkanu početi 1. jula. Ljudi će moći da pozivaju jedni druge bez prevelikih troškova", rekao je Rot i dodao da Regionalna kancelarija za omladinsku saradnju (RYCO) predstavlja još jedno vidljivo dostignuće u kontekstu Berlinskog procesa.

Rot je rekao da će se na predstojećem samitu Berlinskog procesa 5. jula podstaći primena daljih koraka akcionog plana za zajedničko regionalno tržište što bi, izmedju ostalog, moglo da omogući putovanje po regionu samo uz ličnu kartu.

"Poslednjih nekoliko godina smo položili vrlo snažne temelje za budućnost ovog regiona u saradnji sa EU, državama, vladama, civilnim društvom i drugim važnim akterima Zapadnog Balkana. Ubedjen sam da smo na pravom putu i da Nemačka ostaje posvećena podršci čitavom regionu", rekao je Rot.

Istakao je i da se važnost ovog regiona za EU ne odražava se samo u perspektivi pristupanja Zapadnog Balkana već i u ponuđenoj podršci, dodajući da Savet trenutno dovršava uredbu o Instrumentu za pretpristupnu pomoć (IPA III) u iznosu od preko 14 milijardi evra. Takođe je podetio da je EU tokom pandemijske krize obezbedila paket neposredne pomoći u ukupnom iznosu od 3,3 milijardi evra, kao i da je Evropska komisija u oktobru 2020. predstavila Ekonomski i investicioni plan za ovaj region u iznosu od devet milijardi evra.

"Ovo jasno naglašava ne samo našu političku, nego i finansijsku posvećenost regionu", rekao je Rot.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: