Kontakt grupa: Kompromisni dogovor

Jednoglasni stav Kontakt grupe je da se do rešenja statusa mora doći dijalogom Prištine i Beograda na načelima Kontakt grupe.

Izvor: B92

Nedelja, 12.02.2006.

15:21

Default images

To mora biti kompromisno rešenje, koje će doneti stabilnost Kosovu i regionu, rekli su agenciji Beta u Briselu visoki zvaničnici jedne evropske zemlje iz Kontakt grupe. Kako je rečeno, nijedan učesnik nije predložio da se unapred utvrdi ili osmisli rešenje za status Kosova koje bi se svelo na nezavisnost. Ali jeste ukazano na potrebu da se traga za mogućim raznim varijantama statusa.

Na opasku da je u zaključcima Kontakt grupe navedeno da "rešenje mora biti prihvatljivo za narod Kosova" i da je to jedna članica Kontakt grupe prikazala kao stav za nezavisnost, diplomatski funkcioneri su uzvratili da "svako ima pravo na sopstveno tumačenje", ali da takav zaključak nije iznesen na zasedanju 31.januara.

Dodali su da je, istovremeno, jedna članica Kontakt grupe na zasedanju insistirala da se za međunarodne krize ne mogu imati dvojaka merila, a da rešenje za Kosovo zato mora imati univerzalno svojstvo. Snažan naglasak je bio na dijalogu, nužnom kompromisu i ustupcima albanske i srpske strane. U zajedničkoj analizi stanja i predloga za rešavanje statusa, na osnovu čega su sačinjeni i zaključci zasedanja od 31.januara, Kontakt grupa je zauzela stav da je temelj rešavanja kosovskog problema i statusa rezolucija 1244, uz prevashodnu ulogu i odluke Saveta bezbednosti.

Jednoglasno je naglašena i apsolutna nužnost i uslov da na Kosovu budu sprovedeni standardi, koje sada vlasti u Prištini uopšte ne primenjuju, a što mora dovesti do delovanja pravne države, zaštite srpske i drugih nealbanskih zajednica, stvaranja uslova za povratak srpskih izbeglica i jemstva za njihovu bezbednost.

Izvori u Briselu su preneli da su šefovi diplomatija SAD, Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Rusije, Italije i, u svojstvu predsedavajućeg Evropske unije, Austrije, kao i čelnici NATO-a i EU, Jap de Hop Shefer i Havijer Solana, i predstavnici UN Marti Ahtisari i Soren Jesen-Petersen, na sastanku Kontakt grupe u Londonu posebno snažno ukazali na činjenicu da lokalne vlasti u Prištini praktično ništa ne čine na zaštiti manjina.

Takođe je ustanovljen potpuni zastoj u sprovođenju standarda i odsustvo bilo kakvog pozitivnog kretanja na tom ključnom polju za stvaranje temelja za rešenje statusa.

Zvaničnici u Briselu su podsetili da u prethodno usvojenim Smernicama Kontakt grupe za rešenje statusa Kosova stoji da "rešenje pregovorima mora imati međunarodno prvenstvo". I, takođe, da će "napredak u procesu vezanom za status zavisiti ne samo od nivoa angažovanja strana, već i od stanja na terenu. Primena od UN utvrđenih standarda mora se nastaviti tokom procesa rešavanja statusa i biće činilac u određivanju njegovog napretka".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: