Češku razorio tornado: Oštećena elektrana, proglašeno vanredno stanje FOTO/VIDEO

U udaru tornada koji je u četvrtak uveče pogodio južni deo Češke poginulo je petoro ljudi, a povređeno je preko 200 osoba.

Izvor: B92

Petak, 25.06.2021.

06:45

Češku razorio tornado: Oštećena elektrana, proglašeno vanredno stanje FOTO/VIDEO
Foto: Tanjug/Ondrej Deml/CTK via AP

Strahuje se da broj mrtvih nije konačan.

Na putu tornada našlo se sedam opština, a najteže je pogođena pokrajina Južna Morava, prenosi Rojters.

Udari vetra dostizali su i 322 kilometara na sat kada je tornado dostigao četvrti nivo, što je najjače u poslednjih nekoliko decenija. Ministar unutarnjih poslova Jan Hamaček proglasio je vanredno stanje, a premijer Andrej Babiš je elementarnu nepogodu nazvao "apokalipsom".

Kako prenose lokalni mediji, u toku je potraga za preživelima, zatrpanim u ruševinama. Lokalna policije je saopštila da je u nevremenu uništeno na stotine kuća.

Tornado je, takođe, oštetio i fotonaponsku elektranu u mestu Panov, a češki mediji navode kako elektrana više "ne postoji u svom originalnom obliku".

I dalje se procenjuje oštećenje na postrojenjima.

Češke novine MF DNES javljaju kako je policija zaustavila grupu volontera na biciklima, koji su sa lopatama na leđima krenuli u breclavsku regiju kako bi pomogli s raščišćavanjem.

Policija ih nije pustila iz sigurnosnih razloga, ali i obzirom na činjenicu da je na terenu veliki broj vozila i ljudi, što službenih što volontera, koji već pružaju pomoć.
Foto: TanjugVaclav Salek/CTK via AP
Foto: Tanjug/Vaclav Salek/CTK via AP
Fotografije na društvenim mrežama pokazuju uništene automobile, kuće i crkve bez krovova, polomljene prozore i iščupana stabla drveća. Neke kuće su poplavljene, a angažovane su sve nadležne službe.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Mareka Babiša, pola sela Hruški u regiji Breclav tornado je sravnio sa zemljom. Južnomoravski guverner Jan Grolic izjavio je da je sazvao krizni štab kasno sinoć. "Ovo je pakao", rekao je. Pomoć stiže iz cele zemlje i susedne Austrije. Ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček objavio je na Tviteru da je situacija u pogođenim oblastima ozbiljna i da su spasilački timovi na terenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: