Previše je "slučajnosti" u ovom tekstu; Kako se krila istina o koronavirusu

Sve više postaje jasno da naučni časopisi novčano i te kako zavise od Kine, zbog čega su, izgleda, ublažavali brojne tekstove o poreklu koronavirusa.

Izvor: Jutarnji list

Četvrtak, 24.06.2021.

10:22

Previše je
EPA-EFE/ERIC LALMAND/ POOL

Jutarnji list navodi da Kina ima ogroman broj naučnika raznih profila koji su za stručne časopise izuzetno važni izvori prihoda. Još pre nekoliko godina uočeno je da je u brojnim naučnim časopisima praćenje vesti iz Kine bilo manje kritično nego ranije.

"Springer-Nature", englesko-nemački izdavač vodećeg naučnog časopisa "Nature" objavio je još 2017. godine izvinjenje jer su članci koji su se štampali u Kini cenzurisani. Tada su iz tekstova izbacivane reči poput Tajvan, Tibet ili kulturna revolucija.

Godine 2020. "Nature" je objavio još jedno izvinjenje, ali ovog puta u vezi s praćenjem vjesti iz Vuhana u vezi sa pandemijom koronavirusa. Intrigantno je što je praktično istovremeno "Nature" dodao uredničku belešku i na stare članke, pa i one iz 2015. A ta beleška glasi: "Mi smo svesni da se ova priča koristi za nepotvrđene teorije kako je novi koronavirus koji uzrokuje kovid 19 stvoren inženjeringom. Ne postoje dokazi da je to istina; naučnici veruju da su životinje najverovatniji izvor koronavirusa".

Primećeno je da su ti časopisi žurili da objave članke koji su podržavali teoriju o životinjskom poreklu virusa, dok su one koji su sumnjali na proboj virusa iz laboratorije odbijali objaviti ili im odlagali objavu.

Postavlja se i pitanje pristranosti vodećih novinara naučnih časopisa. Na primer, Ejmi Maksmen, koja radi za "Nature", slagala je da se ikada srela sa naučnikom Peterom Daškom, čovekom koji je sarađivao s Institutom za virusologiju iz Vuhana. Zanimljivo je, piše dalje Jutarnji list, da je baš Dašak (Daszak), saradnik vuhanskog Instituta za virusologiju, koji je govorio na naučnim skupovima nekoliko godina pre pandemije upravo o tome kako on i njegove kolege prave veoma patogeni virus.

Dalje, to je rekao na skupu koji je organizovao Pulicer centar, a naziv tog skupa bio je "Odakle će se pojaviti sledeća pandemija?"

"Fajnenšel tajms" danas prenosi priču u kojoj postavlja pitanje zbog čega su iz američke baze podataka izbrisane sekvence najranijih primeraka koronavirusa koji su tamo bili pohranjeni na zahtev kineskih naučnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: