Meteorolog: Ovo nije "tropski talas"

Prema prognozi RHMZ, u Srbiji će danas biti najtopliji dan od početka godine, vreliji čak nego u tropskim krajevima. Ponegde će biti i 39 stepeni.

Izvor: RTS

Četvrtak, 24.06.2021.

06:40

Meteorolog: Ovo nije
Ilustracija/Depositphotos/VladisChern

Nedeljko Todorović očekuje da će u Beogradu danas biti oboren rekord najtoplijeg dana u junu iz 1918. godine, kada je 18. juna izmerena temperatura 38 stepeni.

Meteorolog RHMZ-a je jutros za RTS rekao da temperatura danas najverovatnije neće preći 40 stepeni, a da će temperatura u većini mesta biti od 35 do 38 stepeni, maksimalno 39 stepeni, ali neće prelaziti 40 podeljak.

"Značajno je da je ekstremno toplo za jun mesec", rekao je Todorović i rekao da podaci pokazaju da su temperature pre sto godina bile slične današnjim. Očekuje da će u Beogradu biti oboren rekord najtoplijeg dana u junu iz 1918. godine. "Uveren da je da će se danas oboriti dnevni rekord i da će danas svakako biti najtopliji 24. jun, jer je do sada na ovaj dan najviša temperatura bila 37,4 stepeni", kazao je on.

On je jutros ponovo objasnio da mi sve vreme pogrešno koristimo termin "tropski talas". Prema njegovim rečima, u tropskim krajevima temperatura je ujednačena i da kod nas, u našim krajevima zna da bude dosta toplije.

"Noćne temperature u tropskim krajevima su od 18 do 22, a dnevne do 32 stepena. U našim širinama zna da bude mnogo toplije zbog suptropskog pojasa", naglašava Todorović.

Dodaje da je u Moskvi isto toplo kao i ovde, a temperature zavise od strujanja iznad evropskog kontinenta, pa je na zapadu hladnije za 15 stepeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: