Kad će biti 0?

Srbija je uspela pre nekoliko dana da spusti broj novozaraženih koronavirusom na dnevnom nivou ispod 100.

Izvor: B92

Sreda, 23.06.2021.

10:49

Kad će biti 0?
EPA-EFE Marko Ðokoviæ

Naime, 19. juna brojali smo do 89, 20. juna 60, 21. 88, a u ponedeljak su otkrivena još 72 nova slučaja kovida 19. Takođe, u poslednjih nekoliko dana beležimo pad broja smrtnih slučajeva, odnosno pacijenata na respiratorima.

Tako je 19. juna sedam pacijenata preminulo, a 15 osoba je bilo na respiratorima, 20. juna četiri smrtna slučaja i 16 pacijenata na respiratorima. Kako je objavljeno, 21. juna tri pacijenta umrla su od kovida 19, dok su 22 osobe disale uz pomoć respiratora.

U ponedeljak smo imali šest smrtnih slučajeva, odnosno 18 osoba na respiratorima.

Epidemiološka situacija se poboljšava. Srbija je u prethodnom periodu beležila ispod 200 novih slučajeva dnevno, a skoro 50 odsto punoletnih stanovnika primilo je barem jednu dozu vakcine protiv koronavirusa. To je dovelo do odluke Kriznog štaba da se mere protiv koronavirusa u našoj zemlji popuste, a vakcinacija stanovništva prema oceni stručnjaka stavila je infekciju pod kontrolu.

A kako je bilo u ovo vreme prošle godine? Naime, 22. juna prošle godine imali smo 96 slučajeva koronavirusa, ali treba istaći da je tada urađeno skoro dvaput manje testova. Poređenja radi, u ponedeljak su otkrivena 72 nova slučaja na osnovu urađenih 9.249 testova. Sa druge strane, 22. juna 2020. imali smo 96 novozaraženih, ali je tada 5.438 osoba testirano u jednom danu.

Takođe, evidentno je da Srbija u poslednjih mesec dana beleži znatno manji broj inficiranih koronavirusom sada u poređenju sa brojem u maju ove godine, kada smo beležili i preko hiljadu inficiranih na dnevnom nivou.

Treba napomenuti da su podaci u odnosu na jun prošle godine bolji i pored pojave indijskog, odnosno delta soja koronavirusa, za koji se navodi da je znatno infektivniji.

Virusolog Milanko Šekler rekao je danas da novi, indijski soj koronavirusa više podseća na grip, i da su mu simptomi blaži, iako je lakše prenosiv.

"Ovaj oblik koronavirusa je možda i korak u dobrom smeru, jer obično, kada virus postaje prenosiviji, obično je i manje patogen", rekao je Šekler. On je istakao da su urađena ispitivanja i da je dokazano da sve vakcine štite protiv tog soja virusa.

Da je situacija znatno bolja nego tada govori i odluka Evropske unije, koja je stavila Srbiju na listu epidemiološki bezbednih zemalja, čijim građanima će biti dozvoljeno putovanje u EU.

Prostor za optimizam, ali...

Direktor Kancelarije za elektronski upravu Mihailo Jovanović otkrio je danas da je u Srbiji dato 5,2 miliona doza vakcina protiv koronavirusa, a oko 20 gradova prešlo je 50 odsto vakcinisanih, dok se u sedam lokalnih samouprava vakcinisalo manje od 30 procenata građana.

"Na vrhu liste nalaze se Priboj i Niš koji su dostigli broj od 60 odsto. Tu su još Beograd, Bosilegrad, Užice, Mali Zvornik, Kikinda, Novi Sad, Kladovo i sve je više onih koji se približavaju tom broju od 50 odsto", rekao je Jovanović za RTS.

Dodao je da je u sedam lokalnih samouprava broj vakcinisanih ispod 30 odsto, a to su Tutin, Novi Pazar, Lajkovac, Mionica, Žagubica, Ljig i Ub.

Brojke nam daju prostora za optimizam, ali nadležni i dalje pozivaju na oprez i apeluju na građane da se vakcinišu, jer, kako navode, postoji bojazan da u jesen ponovo imamo velikih problema sa koronavirusom.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je u ponedeljak da je do sada potpuno imunizovano 47,8 odsto stanovništva, ali istakao da je u ovom trenutku jako važno da se mlađi vakcinišu, kako bi predstojeći period bio bezbedan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: