Počinje šesta sednica vanrednog zasedanja, na dnevnom redu visoko obrazovanje

Poslanici Skupštine Srbije započeće danas šestu sednicu vanrednog zasedanja.

Izvor: Beta

Sreda, 23.06.2021.

05:50

Počinje šesta sednica vanrednog zasedanja, na dnevnom redu visoko obrazovanje
Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Na toj sednici razmatraće se Predlog zakona o studentskom organizovanju i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju. U obrazloženju piše da je zakonom iz 2005. godine propisano postojanje Studentskog parlamenta, a odredbe koje se odnose na studentsko organizovanje uključene su i u novi Zakon o visokom obrazovanju iz 2017. godine.

Međutim, pokazalo se da su od 2005. godine i perioda formiranja prvih Studentskih parlamenata, prakse na fakultetima i univerzitetima u zemlji potpuno različite, a razvoj i način funkcionisanja zavisio je potpuno od lokalnih prilika.

Ovakva situacija u studentskom organizovanju dovela je do velikih poteškoća i ugrozila funkcionisanje ovog segmenta sistema visokog školstva, pa je zakon potreban kako bi se uredila ova oblast sistema visokog školstva.

Kada je reč o izmenama Zakona o visokom obrazovanju koji je donet 2017. godine, potrebno je izmeniti i dopuniti jedan broj odredbi koje se odnose na propisani sistem obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju.

Cilj je uspostavljanje odgovarajućeg pravnog okvira da Nacionalno akreditaciono telo u potpunosti ispuni Evropske standarde i smernice za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ESG) u pogledu nezavisnosti u postupanju i u donošenju konačnih odluka o proveri kvaliteta u visokom obrazovanju i ponovo stekne status punopravne članice u okviru Evropske asocijacije za obezbedjenje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA), navedeno je u obrazloženju.

Na dnevnom redu su i Predlog zakona o utvrđivanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, Predlog zakona o metrologiji, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Na ovoj sednici poslanici bi trebalo da potvrde i Ugovor između Vlade Srbije i Vlade Republike Singapur o otklanjanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na porez na dohodak.

Sednica će biti održana u Domu Narodne skupštine, sa početkom u 10.00 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: