Diplomatski skandal BiH: Bisera traži "Egzodus" i "Srebrenicu" na ulazu u zgradu UN

U pripremi novi diplomatski skandal i potez ministarke inostranih poslova BiH Bisere Turković, piše Sputnjik.

Izvor: B92

Utorak, 22.06.2021.

09:14

Diplomatski skandal BiH: Bisera traži
EPA/EFE SALVATORE DI NOLFI

Kako se navodi, ona namerava da bez saglasnosti Predsedništva BiH sa Svenom Alkalajem u sedištu UN u Njujorku organizuje izložbu posvećenu Srebrenici.

Pismom o kojem BiH Predsedništvo nije ni govorilo, a pogotovo dogovorilo, od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša traži da omogući održavanje privremene izložbe u sedištu UN u Njujorku, piše dalje Sputnjik.

"Ciklusi dela 'Egzodus' i 'Srebrenica' prikazuju srebrenički genocid, te bi izložba na ulazu u Savet bezbednosti služila kao podsetnik onima koji donose odluke, na značaj i posledice njihovih odluka", istakla je Bisera Turković, ministarka inostranih poslova BiH.

Posledice iznuđenih odluka UN-a jesu i stotine Srba ubijenih iz demilitarizovane zone od više od 3.500 ubijenih Srba u i oko Srebrenice. Neće iznenaditi, poručuju porodice srpskih žrtava, da i tom izložbom i svojim neistinama pokušaju skriti istinu.

"Međunarodna zajednica je jasno stala na stranu Bošnjaka, da su samo njihove žrtve, žrtve, kao da nas ovde niko nije ubijao, kao da niko nije odgovoran za naše žrtve. Srpske žrtve se marginalizuju i nas više ništa ne iznenađuje", istakao je Branimir Kojić, predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica.

"Samovoljno istupanje i ranije je bilo politika Bošnjaka, a kako im međunarodni odnosi ne idu u prilog", predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocenjuje da se grčevito bore da povrate ranije pozicije

"Siromašna je bošnjačka politika i kada je u pitanju predstavljanje unutra i predstavljanje vani. Ne slažem se sa soliranjem da u našem međunarodnom predstavljanju dominira bilo ko na račun nekog drugog. BiH je složena i na unutrašnjem i na spoljnopolitičkom planu. Možete da idete da pravite izložbu, ali kod kuće ne možete da razgovarate s onim s kojim trebate da uredite tu kuću i dvorište", istakla je Cvijanović.

I predsedavajući Saveta Ministara Zoran Tegeltija, ima jasan stav:

"Inicijativa samo jednog ministra, dela ministarstva i onaj kome je to upućeno mora da ima to u vidu da to nije inicijativa jedne institucije nego pojedinca", naglasio je Tegeltija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: