Prekretnica odnosa Srbija - EU; Brisel: Nećemo otvarati poglavlja

Premijerka Ana Brnabić predvodiće delegaciju Srbije na današnjoj Međuvladinoj konferenciji EU-Srbija u Luksemburgu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.06.2021.

07:50

Prekretnica odnosa Srbija - EU; Brisel: Nećemo otvarati poglavlja
EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Pored premijerke, u delegaciji Srbije biće i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasadorka Srbije pri EU, Ana Hrustranović.

Na čelu delegacije EU biće visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost, Žosep Borelj, a sastanku će prisustvovati i komesar za proširenje Oliver Varhelji, kao i ministri zemalja članica EU zaduženi za evropske poslove.

U Briselu pred Međuvladinu konferenciju sa Srbijom kažu da je u pitanju politički dijalog posvećen primeni nove metodologije pristupanja na pregovore Srbije o članstvu u EU.

Ocenjuje se da će ovo biti prilika i za zvaničan početak primene nove metodologije sa Srbijom, posebno u delu koji se odnosi na jače političko upravljanje, odnosno veću interakciju Srbije sa zemljama članicama o prioritetima u procesu pristupanja.

"Namera je da ovim damo novi zamah pristupnim pregovorma i očekujemo da to označi novu prekretnicu u pregovorma sa Srbijom", navodi visoki zvaničnik EU.

Očekuje se da se na Međuvladinoj konferenciji konstatuje šta je Srbija postigla u reformskom procesu, posebno u oblasti vladavine prava.

Prema informacijma Tanjuga, ministri EU su se prijavili sa pitanjima koja se odnose na situaciju i pripremljenost Srbije kada jer reč o svih šest klastera.

Sa druge strane, delegacija Srbije namerava da od zemalja članica čuje koja su to njihova očekivanja kada je reč o reformskom procesu Srbije, ali i da dobije odgovor na to šta Srbija može da očekuje od nove metodologije.

U Briselu naglašavaju da se na današnjoj konfrenciji u Luksemburgu "neće otvarati, niti zatvarati poglavlja", ali da bi Srbija tokom godine mogla da otvori klaster ukoliko ispuni uslove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: