Autogol Prištine: Hoće nezavisnost i zemlju u CG - a priznaje da je deo Srbije

Privremene institucije u Prištini tužile su Crnu Goru, tražeći povraćaj 4.500 kvadrata zemlje na šetalištu u Rafailovićima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.06.2021.

12:52

Autogol Prištine: Hoće nezavisnost i zemlju u CG - a priznaje da je deo Srbije
Ilustracija: Deposiphotos/dk_photos

Kako javljaju crnogorski mediji, oni tvrde da su odmaralište kupili pre šest decenija, a od Kotorskog suda, kojem je podnesena tužba za utvrđivanje prava svojine, zahtevaju da donese privremenu meru zabrane raspolaganja zemljom i otuđenja zemlje do okončanja sudskog spora, objavile su "Vijesti".

Opština Budva osporila je tužbu prištinske administracije, zatraživši od suda da je odbaci.

U upravi opštine Budva smatraju da tužbeni zahtev nema pravno uporište u Uredbi Unmika o ovlašćenjima privremene uprave na Kosovu iz juna 1999. godine, kao ni u Rezoluciji UN 1244 na koju se tužba poziva.

"Uredbom i Rezolucijom se regulišu sporna pitanja oko državne i druge imovine na teritoriji Kosova. Sve uredbe, naredbe i drugi propisi koje donosi Unmik, kao Privremena uprava misije UN na Kosovu, ne mogu se primenjivati na teritoriji Crne Gore, posebno u sporovima koji imaju za predmet sticanje, prestanak, sadržinu i vršenje stvarnog prava na nepokretnoj stvari, jer je u tom slučaju merodavno pravo države u kojoj se stvar nalazi", navodi se u odgovoru na tužbu.

Detalj koji posebno "bode oči" jeste da se samoproklamovano Kosovo, koje traži samostalnost, u ovom slučaju se poziva na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, po kojoj je južna pokrajina deo Srbije. U jednom od članova navodi se da će građani Kosova moći da uživaju "suštinsku autonomiju u okviru SR Jugoslavije", odnosno Srbije, koja je zemlja naslednica kao subjekt međunarodnog prava i obaveza. Dakle, Priština ovim bi posredno priznala da je deo Srbije.

Ovlašćuje generalnog sekretara da uz pomoć odgovarajućih međunarodnih organizacija, uspostavi međunarodno civilno prisustvo na Kosovu, kako bi se obezbedila privremena uprava na Kosovu, pri čemu će narod Kosova moći da uživa suštinsku autonomiju u okviru SR Jugoslavije, i koje će obezbediti prelaznu upravu pri ćemu će uspostavljati i nadgledati razvoj privremenih demokratskih institucija samouprave, kako bi se obezbedili uslovi za miran i normalan život svih stanovnika Kosova

"Vijesti" podsećaju da Priština već duže od decenije bezuspešno vodi spor kako bi dokazala da je nekadašnje odmaralište u uvali Kamenovo na Budvanskoj rivijeri, izgrađeno u zaleđeni plaže, vlasništvo građana Kosova.

Podneli su i žalbu Apelacionom sudu Crne Gore, ali i tužbu Međunarodnom sudu u Strazburu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: