Priština tuži Crnu Goru

Kosovsko ministarstvo pravde tužilo je Crnu Goru, zatraživši povraćaj 4.500 kvadrata zemlje na šetalištu u Rafailovićima.

Izvor: Vijesti

Ponedeljak, 21.06.2021.

12:13

Priština tuži Crnu Goru
EPA-EFE Kushtrim Ternava

Tvrde da su odmaralište kupili pre šest decenija, a od Kotorskog suda, kojem je podnesena tužba za utvrđivanje prava svojine, zahtevaju da donese privremenu meru zabrane raspolaganja zemljom i otuđenja zemlje do okončanja sudskog spora, objavile su "Vijesti".

Kako se navodi, Opština Budva, koju zastupa Sekretarijat za zaštitu imovine, na čijem je čelu Nikola Plamenac, osporila je tužbu prištinske administracije, zatraživši od suda da je odbaci.

U upravi opštine Budva smatraju da tužbeni zahtev nema pravno uporište u Uredbi Unmika o ovlašćenjima privremene uprave na Kosovu iz juna 1999. godine, kao ni u Rezoluciji UN 1244 na koju se tužba poziva.

"Uredbom i Rezolucijom se regulišu sporna pitanja oko državne i druge imovine na teritoriji Kosova. Sve uredbe, naredbe i drugi propisi koje donosi Unmik, kao Privremena uprava misije UN na Kosovu, ne mogu se primenjivati na teritoriji Crne Gore, posebno u sporovima koji imaju za predmet sticanje, prestanak, sadržinu i vršenje stvarnog prava na nepokretnoj stvari, jer je u tom slučaju merodavno pravo države u kojoj se stvar nalazi", navodi se u odgovoru na tužbu.

Podsetimo, Priština već duže od decenije bezuspešno vodi spor kako bi dokazala da je nekadašnje odmaralište u uvali Kamenovo na Budvanskoj rivijeri, izgrađeno u zaleđeni plaže, vlasništvo "građana Kosova". Podneli su i žalbu Apelacionom sudu Crne Gore, ali i tužbu Međunarodnom sudu u Strazburu.

Na atraktivnoj parceli se gradi višespratni kondo kompleks.

Dečje, odnosno omladinsko odmaralište, kasnije je dobilo naziv "Lahor", po istoimenoj kompaniji iz Prištine.

Nakon ratnih dešavanja 1999. godine, sedište firme iz Prištine preseljeno je u Crnu Goru, a potom privatizovano, odnosno prodato. Oronula zgrada nekadašnjeg odmarališta je porušena i započeta je gradnja višespratnice.

Tužitelj ukazuje da je Kosovo vlasnik pomenute imovine, a kao dokaze je priložio kupoprodajni ugovor zaključen 22. marta 1961. u Sreskom sudu u Kotoru, kada je parcelu od 4.555 kvadrata kupio Savet za socijalnu politička i socijalna pitanja nekadašnje Socijalističke automne pokrajine (SAP) Kosovo i Metohija.

Opština Budva, koju zastupa Sekretarijat za zaštitu imovine, na čijem je čelu Nikola Plamenac osporila je tužbu kosovske administracije, zatraživši od suda da je odbaci kao neurednu.
EPA/KOCA SULEJMANOVIC
Istakli su prigovor stvarne legitimacije, jer kako je navedeno iz "priloženih dokaza ne može se sa sigurnošću izvesti zaključak o postojanju stvarne - aktivne legitimacije tužioca u odnosu na sporne parcele".

"Pitanje da li jeste ili nije tužilac "naslednik" SAP Kosovo ne predstavlja predmet međunarodnog privatnog parava, već se radi o pitanju koje je međunarodnog javno-pravnog karaktera i za davanje odgovora na to pitanje nije nadležan sud", navodi se u odgovoru Opštine Budva kao drugotužene.

Odmaralište je odavno van funkcije, ostalo su samo oronule i neupotrebljive barake, ali do danas u uvali nije započeta gradnja luksuznog turističkog naselja, kako je to planskim dokumentima predviđeno.

Kamenovo potražuju i meštani, koji takođe tvrde da im je zemlja oteta.

Meštani Kamenova i Svetog Stefana već više od deceniju vode sudsku borbu za povratak, kako tvrde, otete dedovine.

Osnovni sud u Kotoru još pre 15 godina donio je privremenu meru zabrane otuđenje, raspolaganja i opterećenja zemljom.

Meštani takođe žele da dokažu da im nikada nije isplaćena naknada za eksproprijaciju, ali i da je gotovo polovina zemlje nezakonito oteta i na njoj izgrađeno odmaralište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: