Otkriveno zašto njegovo telo nikada nije nađeno; gušio se sedam i po minuta

Dokumentarni film o stravičnom mučenju i ubistvu novinara Vašington posta Džamala Kašogija prikazan na festivalu u Zagrebu.

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 21.06.2021.

10:44

Otkriveno zašto njegovo telo nikada nije nađeno; gušio se sedam i po minuta
EPA-EFE/ALI HAIDER

Reč je o kolumnisti Vašington posta, novinaru i uredniku saudijskog porekla koji je nekad bio insajder u krugovima saudijskog establišmenta, a onda je 2017. morao pobeći iz domovine u Ameriku kad je postao "preglasan" za vlastito dobro.

Kašogijevo ime bilo je poznato sa obe strane Atlantika, ubijen je kada je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu, svestan da je u nemilosti saudijske kraljevske porodice i zbog svojih kritika na njen račun, ali uveren da mu se unutra ništa neće dogoditi.

Tražio je službeni dokument kako bi se mogao venčati sa svojom turskom verenicom koja je ostala da ga čeka ispred ambasade i kojoj je ipak ostavio mobilni telefon s uputstvom da pozove savetnika turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana ako on ne iziđe iz zgrade. I nikad nije izašao.

U filmu se otkriva da je saudijski konzul i još 15 saudijskih agenata došlo s dva privatna aviona u Istanbul, noseći anestetik, pilulu za kosti i sve ostale potrepštine za egzekuciju, a nisu znali da turske obaveštajne službe prisluškuju konzulat. Tako je sve što se dogodilo Kašogiju nakon što je kročio u zgradu konzulata snimljeno.

A snimljeno je i njihovo dogovaranje, nekoliko minuta pre nego što je "žrtvena životinja, kako su nazvali Kašogija, ušla, kako će raskomadati i transportovati njegovo telo u delovima. Za to je bio zadužen forenzički specijalista i pukovnik saudijske vojske Salah Mohamed Tubaigi koji se na snimku smeje dok govori kako bi telo bilo dobro obesiti na mesarsku kuku za lakše komadanje", preneo je Index.hr.

Reditelj filma Brajan Fogel je dobio snimke, odnosno njihove transkripte od turskih vlasti za potrebe filma i uz pomoć njih i intervjua s turskim istražiocima detaljno izložio Kašogijevu likvidaciju, ali i dokazao da iza nje nije mogao stajati niko drugi nego princ prestolonaslednik Muhamed.
EPA-EFE/ERDEM SAHIN
Saudijski agenti upali su u kancelariju u kojoj je bio Kašogi s konzulom Saudijske Arabije i nakon kraćeg razgovora i teranja da pošalje poruku sinu, savladali su ga i ugušili plastičnom vrećom koju su mu obmotali oko glave.

Kašogi se gušio sedam i po minuta. Onda su počeli da komadaju njegovo telo testerom, spremajući delove u kese. Jedan od egzekutora čak kaže da će odneti njegove prste u Rijad, kako bi se uz pomoć otisaka nalogodavci uverili da je prava osoba ubijena.

Nakon toga su njegovo raskomadano telo prevezli u rezidenciju konzula, gde su ga kremirali. Turski istražioci saznali su da je konzulat naručio desetine kilograma mesa kako bi to meso ispekli u istoj peći i tako prikrili mirise i tragove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: