Nemačka traži još sankcija

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas (Heiko Maas) zatražio je danas dodatne sankcije Belorusiji.

Izvor: Beta-AFP

Ponedeljak, 21.06.2021.

08:44

Nemačka traži još sankcija
Ilustracija: Depositphotos/ albasu

To je zatraženo uoči sastanka ministara spoljnih poslova Evropske unije na kojem će biti reči o kaznenim merama vlastima u Minsku posle nedavnog prinudnog sletanja aviona zbog hapšenja opozicionara.

"Mislim da su neizbežne dodatne sankcije protiv Belorusije", rekao je Mas za nemački list Velt.

Prema njegovim rečima, treba proširiti sankcije na belorusku privredu, kao što su industrija i sektor energetike.

"Vladi u Minsku trebali bi uskratiti mogućnost prikupljanja sredstava u EU izdavanjem državnih obveznica", dodao je Mas.

Šefovi diplomatije EU danas se sastaju u Luksemburgu i očekuje se da će odobriti uvodjenje sankcija za 80 zvaničnika u Belorusiji. Liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovska će razgovarati sa ministrima pre početka sastanka.

Predsednik Aleksandar Lukašenko, koji vlada Belorusijom od 1994. godine, do sada se odupirao pritisku zahvaljujući podršci glavnog saveznika - Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: