Rekorderi u malignim oboljenjima

Stanovnici Istočne Srbije nalaze se u svetskom vrhu po broju obolelih od raka. Uzrok-zageđenje koje dolazi iz Borskog basena.

Izvor: B92

Utorak, 07.02.2006.

17:01

Default images

Sumnja se da je u Rudarsko-topioničarskom basenu u Boru krajem osamdesetih, pored uobičajenog topljenja bakra, ilegalno uništavan radioaktivni otpad. Predsednica komisije za zaštitu životne sredine SFRJ Jelka Miljković za B92 otkriva da je u avgusutu ’89. radioaktivnost u Beogradu bila i 3600 puta veće od dozvoljene. Tadašnji predsednik komisije za nukelarnu energiju bio je Nikola Šainović.

Kada je za skupštinskom govornicom sada 1989. godine delegat Jelka Miljković iznela podatke da je avgusta iste godine radijacija nad Beogradom povećana 3.600 puta i da je utvrđeno da je talas naišao sa istoka, kao i to da su merenja stručnjaka iz Vinče utvrdila povećanu radioaktivnost u Timočkoj krajini, nije ni slutila da će otvoriti jednu od najstrašnijih ekoliških afera koja ni do danas nije rasvetljena.

„Te godine u avgustu bilo je povećane radioaktivnosti, imali smo gama zračenja koja ni u kom slučaju nije primeren prirodnom sastavu atmosfere. U uzorcima vode i suspendovanim materijama iz Borske reke ustanovljen je povećani sadržaj prirodnog radionukleida iz uranovog, radijumovog i torijumovog niza, kao i značajno prisustvo veštačkih radionukleida, veštačkog porekla", objašnjava Jelka Mljković.

Ona je 1989. godine bila predsednik komisije za zaštitu životne sredine Savezne skupštine, kada je objavila delove stenograma sa zasedanja republičke skupštine, gde je javno rekla da su u borskoj reci i TImočkoj krajni pronađeni veštački nukleidi reaktorskog porekla. "Tri naučna izveštaja od 1989. do 2005. godine pominju prisustvo ovih nukleida, i pošto se na te izveštaje uporno stavlja embargo, pa pitam zašto i dokle će Izvršno veće da odbija da prizna ovu notornu činjenicu" kaže Miljkovićeva.

Ova pitanja podigla su buru u tadašnjoj republičkoj skupštini, osim činjenice da su pojeidni naučnivi koji su davali odgovore ostali bez posla, istina o radioaktivnosti i nuklearnom otpadu do kžraja nije rasvetljena. Doduše, vremena još ima, jer period poluraspada nekih radioaktivnih elemenata traje i po nekoliko hiljada godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: