Učenici dobijaju jedinstveni obrazovni broj

Pojedine škole u Srbiji već su učenicima podelile Jedinstveni obrazovni broj, a planirano je da do septembra uvedu Jedinstveni informacioni sistem prosvete.

Izvor: B92

Subota, 19.06.2021.

11:15

Učenici dobijaju jedinstveni obrazovni broj
Depositphotos/ArturVerkhovetskiy

Ali planirano je i da svi dobiju JOB za svakog učenika i studenta.

Očekuje se da se na ovaj način prati razvoj od predškolca do diplomca, ali i svi podaci o prosvetarima i poslovanju škole. Tako će, recimo, moći da se spreče skrivanja slobodnih radnih mesta i da se vidi da li profesori rade na više fakulteta, bez dozvole.

"Dinamika unosa prati plan i očekuje se da će podaci biti u bazama do početka nove školske godine, a JISP i JOB će imati značajnu ulogu u unapređenju obrazovnog sistema" kažu u Ministarstvu prosvete.

Inače, u okviru JISP-a naći će se svi podaci o svim obrazovnim ustanovama u Srbiji, njihovim dozvolama za rad, akreditacijama, nastavnom kadru, kao i o svim đacima i studentima.

Država će, nakon dodeljivanja JOB-a učenicima i studentima, biti u mogućnosti da ih prati kroz čitavo školovanje, od predškolskog obrazovanja, pa do fakulteta, prenose "Novosti".

Uvođenjem ovog informacionog sistema i JOB-a za đake i studente sprečiće se veliki broj zloupotreba, a doći će se i do boljeg usmeravanja obrazovanja ka potrebama tržišta. JOB učenika i studenata ima 16 karaktera i zaštićen je od zloupotrebe podataka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: