Rusija očekuje da Gutereš aktivno ojača ulogu UN

Rusija očekuje da će Antonio Gutereš, koji je ponovo izabran za generalnog sekretara UN, aktivno ojačati ulogu svetske organizacije u globalnim pitanjima.

Izvor: Tanjug

Subota, 19.06.2021.

08:45

Rusija očekuje da Gutereš aktivno ojača ulogu UN
Foto: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

"Očekujemo da će tokom svog drugog petogodišnjeg mandata, Gutereš aktivno i nepristrasno služiti interesu jačanja uloge UN u globalnim pitanjima", navodi se u saopštenju, prenosi agencija TAS S.

"Kao suosnivač UN i stalna članica Saveta bezbednosti, Rusija namerava da nastavi konstruktivnu saradnju sa svetskom organizacijom koja uživa univerzalni legitimitet i koja će ostati jedina platforma za nalaženje rešenja globalnih problema uz fer sagledavanje interesa svih zemalja članica", dodalo je rusko ministarstvo.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija izabrala je ranije danas generalnog sekretara UN Antonija Gutereša na drugi petogodišnji mandat.

Taj mandat počinje 1. januara 2022. godine, prenosi agencija Rojters.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je 8. juna podržao Gutereša za drugi mandat na toj funkciji, čime je preporučio Generalnoj skupštini, koja ima 193 člana, da ga imenuje na još pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: