Svetski skandal broj jedan: "Airbnb" ima specijalni tim "čistača"

Mediji otkrili da kompanija "Airbnb" ima specijalce, "čistače incidenata", koji putuju svetom i potkupljuju žrtve silovanja i pljački.

Izvor: Jutarnji list

Petak, 18.06.2021.

10:00

Svetski skandal broj jedan:
EPA-EFE/MATTIA SEDDA

Kako je naveo Jutarnji list, "Airbnb" zapošljava sigurnosni tim koji odgovara na sve zločine počinjene u smeštajima koji se iznajmljuju putem te web stranice, pokazao je izveštaj "Bloomberg Businessweeka".

Vodeća svetska aplikacija za iznajmljivanje, čiji poslovni model počiva na poverenju između potpunih stranaca, ima dakle svoj način za izbegavanje negativne reputacije, pokazao je "Blumbergov" izveštaj u kom se, između ostalog, navodi da je "Airbnb" nudio isplate novca žrtvama kako bi zadržao poverenje javnosti.

Američka agencija intervjuisala je neke od bivših članova tog sigurnosnog tima, među njima bivše radnike tajnih službi i vojne veterane. Tim, kako se navodi, čini oko 100 agenata u Dablinu, Montrealu, Singapuru i drugim gradovima, a članovi tog specijalnog tima slobodno mogu potrošiti sve što je potrebno kako bi se žrtva osećala podržanom.

"To uključuje i plaćanje letova, smeštaja, savetovanja, zdravstvene zaštitite. Jedan od bivših članova nazvao je tu strategiju prikrivanja incidenata 'pucanje iz novčanog topa' kako bi ukazao na to da je kompanija spremna da isplati koliko god novca je potrebno za rešavanje nesrećnih slučajeva", preneo je Jutarnji list.

"Blumberg" dalje navodi da specijalni tim "čisti tek nakon što se dogodi katastrofa''. Neki su izjavili da su se bavili žrtvama od kojih su se neke skrivale ili bežale od napada. U nekim 'misijama bila je unajmljena ekipa čiji je zadatak bio da se ukloni krv s tepiha ili prekriju rupe od metaka u zidovima".

Nik Šapiro, bivši zamenik šefa kabineta u CIA-i i savetnik Veća za nacionalnu bezbednost u Obaminoj administraciji, koji je bio "Airbnbov" šef kriznog štaba u periodu 2015 - 2019, rekao je da je vodio tim u slučaju silovanja žene u stanu na Menhetnu, do kog je došlo greškom "Airbnba" zbog zamene kljuleva apartmana.

"Airbnb" je, kako se tvrdi, ugovorio preseljenje žrtve u hotel, platio majci let iz Australije, a zatim im je platio povratak kući s pokrivenim putnim zdravstvenim i savetodavnim troškovima. Nagodna je koštala sedam miliona dolara, a žrtva za uzvrat o svemu ne sme govoriti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: