Osmani tražila da se uklone zvezdica i fusnota

Kosovska predsednica Vljosa Osmani na jučerašnjem samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi tražila da se fusnota ukloni sa dokumenata koji se usvajaju.

Izvor: Tanjug

Petak, 18.06.2021.

08:40

Osmani tražila da se uklone zvezdica i fusnota
EPA-EFE Valdrin Xhemaj

Izvori kosovske delegacije u Istanbulu negirali su navode srpske premijerke Ane Brnabić o potpisivanju Dekalaracije i Godišnjeg izveštaja o radu, kao i Strateškog dokumenta za Jugoistočnu Evropu 2030. godine na jučerašnjem samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, prenos Koha.

Prema saznanjima tog medija, kosovska predsednica Vjosa Osmani usprotivila se zvezdici i fusnoti pored imena Kosova, zahtevajući da se u konačnoj verziji dokumenata to ukloni.

"Predsednica Osmani je glasala za zaključke ovog samita, pod uslovom da se zvezdica i fusnota uklone ispred imena Kosova. Zahtev za njihovo uklanjanje podnet je predsedavajućem i u pisanoj formi. Samit još uvek traje, a konačni dokumenti su u usaglašavanju", rekao je izvor Kohe.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je juče da kosovska predsednica Vjosa Osmani, nije glasala protiv dokumenata - Dekalaracije i Godišnjeg izveštaja o radu, kao i Strateškog dokumenta za Jugoistočnu Evropu 2030.

"Na svakom mestu gde se pominje Kosovo nije samo sa zvezdicom nego sa fusnotom", rekla je Brnabić objašnjavajući da Osmani nije sprečila usvajanje dokumenata, ali da je izrazila rezervu.

Brnabić je juče izjavila da su plenarni sastanak Procesa saradnje JIE u Antaliji obeležile dve stvari - činjenica da je i Priština glasala za sve dokumente, iako je u njima Kosovo označeno sa zvezdicom, kao i to što se Osmani u jednom trenutku pozvala na Briselski sporazum.

Na sednici su usvojene zajednička Deklaracija kao i Strateški dokument za Jugoistočnu Evropu, kao i godišnji izveštaj Saveta za regionalnu saradnju. "Meni je važno da su svi dokumenti usvojeni, jer mogu biti usvojeni samo jednoglasno. Da je bilo ko glasao protiv, ne bi mogli da se usvoje. Zanimljivo je da Vjosa Osmani, iako je izrazila rezervisanost, nije glasala protiv, niti je bila uzdržana", rekla je Brnabić.

Dodala je da, primera radi, u Strateškom dokumentu na svakom mestu gde se pominje Kosovo, ono nije smo sa zvezdicom, već i sa fusnotom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: