Širi se "pakao na zemlji"

Talas vrućina i rekordno visokih temperatura zahvatio je jugozapadni deo SAD tokom protekla tri dana, a u četvrtak se proširio na istok prema Ajovi i Misuriju.

Izvor: Tanjug

Petak, 18.06.2021.

07:20

Širi se
Tanjug/Kent Porter/The Press Democrat via AP

Nacionalni meteorološki centar izdao je upozorenje za Jugozapad, uključujući Arizonu, južnu Nevadu, veliki deo Kaliforije i delove Jute, javio je Rojters.

Upozorenje na ekstremno visoke temperature izdato je i za Kanzas, Nebrasku, Ajovu i Misuri.
Tanjug/AP Photo/Brittany Peterson
Temperature se u protekla tri dana kreću oko 38. podeoka Celzijusove skale, što je od 10 do 20 stepeni iznad proseka za ovo doba godine.

Očekuje se da budu oboreni brojni rekordi, pri čemu se u Finiksu predviđa temperatura od 47 stepeni, Kaliforniji 42, dok bi u Las Vegasu živa u termometru trebalo da dostigne 45 stepeni Celzijusa.
Tanjug/AP Photo/Ross D. Franklin
Kako navodi Rojters, u kalifornijskom Nacionalnom parku Dolina smrti, jednoj od najtoplijih tačaka na planeti, u sredu je zabeleženo rekordnih 54 stepena.

Dok su klima uredjaji non stop uključeni u kućama i firmama, vlasti Teksasa i Kalifornije pozvale su potrošače da ove sedmice štede električnu energiju kako bi smanjili pritisak na prenapregnutu mrežu i izbegli isključenja i nestanak struje. Vrućine su donele i šumske požare u ovom delu SAD, ali najveći deo njih ili bar 50 odsto je lokalizovano, prenosi Rojters.

Očekuje se da zahlađenje stigne u nedelju, navode meteorolozi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: