"Hrvatska je pokazala kako se ne radi" VIDEO

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković učestvovao je na sastanku ministara inostranih poslova učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u Antaliji.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.06.2021.

14:40

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ CEDOMIR PETARIC/ bg

"Mi smo država koja je proklamovala svoju vojnu neutralnost, sarađujemo ali nismo član. Posvećeni smo članstvu EU", kaže na početku Selaković.

Navodi da se na ovakvim sastancima razgovara o zajedničkoj budnućnosti.

"Neko je rekao da smo u prošlosti delili istoriju i geografiju, a sada viziju o budućnosti", ističe.

Komentarisao je i izjavu Grlić Radmana.

"Odnosi se dodatno zagađuju i to nije pravi put i pravi izbor", kaže. “To svakako nije pravi put i nije pravi izbor”, rekao je Selaković novinarima u Antaliji, gde je učestvovao na ministarskom sastanku Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, a upitan da prokomentariše Radmanovu izjavu.

Selaković je rekao i da Srbija ne pokazuje slabost time što ne reaguje na svaku provokaciju, već time pokazuje koliko smo spremni da istrpimo i time investiramo u budućnost.

“Ako neko misli da će vređanjem Srbije uspeti da doprinese jačanju zajedničkih odnosa između Srbije i Hrvatske grdno se vara. Na takve stvari ne ćutimo”, rekao je Selaković.

Dodao je da Srbija ne pokazuje obraz da bi ga neko ošamario, već zato što pred svakog može da stane čistog obraza.

“Možemo svakoga da pogledamo u oči i da kažemo šta su naši interesi ako hoćete da jačamo našu saradnju. Ako se ne slažete sa tim onda ne morate da nas vređate. Možete da pokušate, ali na to nećemo da ćutimo”, poručio je Selaković.

Poručio je i da Srbija ostaje posvećena miru i stabilnosti, da neće reagovati na svaku provokaciju, ali će uvek reagovati na neistine.

“Ima mnogo toga o čemu Beograd i Zagreb treba da razgovaraju, ima otvorenih pitanja, ali ako mislite da razgovaramo o tome na pravi način, da rešavamo pitanja, onda nikako nećete takav dijalog otvoriti time što ćete nas vređati”, rekao je Selaković

Podsetimo, Gordan Grlić Radman, šef hrvatske diplomatije, izjavio je da Hrvatska podstiče poslednje članice Evropske unije da priznaju nezavisnost tzv. Kosova.

Kako dalje navodi, Srbija će ostati posvećena miru i stabilnosti i neće ragovati na svaku provokaciju.

Kaže i da se naša pozicija ne menja od trenutka stavljanja potpisa na Dejtonski sporazum.

"Naša pozicija je jasna, poštujemo teritorijalni integritet BiH. Zainteresovni smo za očuvanje Dejtonskog sporazuma", dodaje.

Sastanku, koji je počeo oko 10 sati po lokalnom vremenu, prisustvovali su, između ostalog, i ministri spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, BiH Bisera Turković, Crne Gore Ðorđe Radulović, Slovenije Anze Logar, ministarka privremenih institucija u Prištini Donika Gervala…

Domaćin ministarskog sastanka u prestonici turizma Turske, koja ove godine predsedava Procesu saradnje Procesu, sada je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

Srbiju na ovom Samitu predstavlja premijerka Ana Brnabić, koja će kasnije u toku dana učestvovati na prenarnoj sednici, čiji je domaćin predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: