Uhapsili novinare, Britanija osudila FOTO

Britanske vlasti optužile su Kinu za ućutkivanje disidentskih glasova pošto je policija Hongkonga jutros uhapsila pet novinara prodemokratskog lista Epl dejli.

Izvor: Beta

Četvrtak, 17.06.2021.

14:34

Uhapsili novinare, Britanija osudila FOTO
Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

"Pretresi i hapšenja u Epl dejliju u Hongkongu pokazuju da Peking koristi zakon o nacionalnoj bezbednosti protiv disidentskih glasova, a ne zbog javne bezbednosti", izjavio je šef britanske diplomatije Dominik Rab.

Britanski ministar je ocenio da kineske vlasti treba da štite i poštuju slobodu medija na osnovu obaveza preuzetih u vreme predaje Kini bivše britanske kolonije Hongkonga.

Policija u Hongkongu je uhapsila danas pet novinara prodemokratskog lista Epl dejli, među kojima i glavnog urednika Rajana Loua tokom pretresa prostorija, pozivajući se na zakon o nacionalnoj bezbednosti.

Politička atmosfera u Hongkongu znatno se pogoršala posle represije demokratskog pokreta koji je 2019. godine masovno mobilisao stanovništvo na ulice protestujući zbog uticaja centralnih vlasti u Pekingu.

Vlasti su potom usvojile zakon o nacionalnoj bezbednosti u kojem se navodi da samo "patriote" mogu da vladaju u Hongkongu. Zakon, koji predviđa i doživotnu kaznu, bavi se krivičnim delima u vezi sa secesijom, subverzijom, terorizmom, ali zbog nekih neodređenih formulacija, vlasti ga koriste i za kažnjavanje disidenata.
Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE
Foto: APPLE DAILY / HANDOUT
Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE
Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE
Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: