Ko je Miodrag Lekić - "(ne)suđeni Krivokapić"?

U Crnoj Gori se več spekuliše da je aktuelni premijer Zdravko Krivokapić "već bivši" i da je izvesno da će ga zameniti predsednik Demosa Miodrag Lekić.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.06.2021.

10:25

Ko je Miodrag Lekić -
Foto: EPA-EFE / BORIS PEJOVIC

Miodrag Lekić, nekadašnji šef crnogorske diplomatije i ambasador SRJ u Rimu, već nekoliko izbora unazad trebalo je da bude predvodnik opozicije protiv Mila Đukanovića.

Godine 2012. na poziv više crnogorskih opozicionih stranaka postao je osnivač i prvi predsednik koalicije Demokratski front. Naredne 2013. godine Lekić je, kao predsednik Demokratskog fronta, prihvatio ponudu da bude predvodnik okupljanja političkih i društvenih subjekata koji će zajednički nastupiti na izborima i suprostaviti se tadašnoj vlasti. To je bila treća ponuda opozicije Miodragu Lekiću da stane na čelo opozicionog bloka.

Miodrag Lekić rođen je u Baru, 21. novembra 1947. godine, gde je završio i osnovnu skolu i gimanziju, a diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, međunarodni smer, u Beogradu 1971. godine. U diplomatskoj karijeri je bio ambasador SFRJ u Mozambiku, Lesotu i Svazilendu, ministar inostranih poslova Crne Gore, ambasador SRJ, a zatim i Srbije i Crne Gore, u Italiji i Malti.

Njegova biografija je, prema pisanju medija, tada ipak bila "problematična. Naime, Lekić je tokom devedesetih godina bio šef diplomatije u Vladi Mila Đukanovića. Isto tako, obavljao je funkciju ambasadora Savezne Republike Jugoslavije u Rimu i to u vreme zvanične Podgorice sa režimom Slobodana Miloševića.

Iako se izjašnjava kao Crnogorac po nacionalnosti, Lekić je neposredno pre referenduma bio otvoreno protiv nezavisnosti Crne Gore. Lekić je tada odbacivao tezu da zvanični Beograd sa Vojislavom Koštunicom želi da dominira Crnom Gorom.

Nakon što se u Crnoj Gori otvoreno pitanje o smeni Krivokapića zbog slučaja Leposavić-Srebrenica, Lekić je imao oštre komentare na račun aktuenog premijera.

"Crna Gora je umorna od autoritarnih vođa koje su naređivale i kada bi se neki ministar eliminisao, tu ne bi bila samo ostavka, slale bi se mafijaške poruke. Ovo je prevršilo svaku meru, ovo je udarac pre svega Vladi, da je vođena od ovakvog profila potpuno nedostojnog za vođenje državnih poslova. I ako sam do sada taktizirao i diplomatisao, loše se osećamo da podržavamo čoveka koji je nedorastao i koji je plasirao takav prostakluk koji mu ja savetujem da plasira u društvu svome. Ovo mu nije društvo, ovo je sticaj okolnosti", izjavio je Lekić koji je kritikovao i Milana Kneževića zbog njegovog predloga Krivokapića za premijera.

Sa druge strane, Lekić bi, kažu, imao puni mandat za sastav nove vlade u koju bi ušli svi lideri parlamentarne većine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: